Skip to main content

Opnieuw moeten er bomen worden gekapt worden aan de Burgemeester Oudlaan in Kralingen. Na de rampzalige kap van 222 lindes, in verband met enorme ophoging in 2015, is deze prachtige laan opnieuw ingericht en beplant met iepen in het noordelijke deel. In het zuidelijke konden de lindes wel worden behouden, zo dacht men aanvankelijk.

Nu blijken negen bomen alle ingrepen niet te hebben overleefd waaronder vier gezonde Zilverlindes. Reden: bij de aanleg van de tramhaltes van lijn 7 is “ontzilt” zand gebruikt waarin nog zout is achtergebleven. Nauwelijks goedkoper, maar de doodsteek voor bomen.

De Bomenridders hebben bij de uitvoering van dit project expliciet aandacht gevraagd voor het gebruik van het “goede zand”. Zand zonder zout is nauwelijks duurder, maar de gemeente moet de uitvoerder die eis wel opleggen en dit controleren. Het advies van de Bomenridders blijkt niet te zijn opgevolgd. Nu twee jaar later is de trieste vaststelling dat deze bomen het niet hebben gered. Hier is de gemeente duidelijk tekort geschoten.

Zand er over? Wij denken van niet!