Kapvergunningen NOG slechter vindbaar

De tijd dat bekendmakingen van verleende (kap)vergunningen goed vindbaar in een huis-aan-huiskrantje stonden ligt al enige tijd achter ons. Ze stonden alleen nog op de gemeentelijke website, op de pagina rotterdam.nl/rotterdambericht. Die was voor velen niet makkelijk vindbaar, waardoor maar weinig mensen op de hoogte zijn van verleende kapvergunningen.
Nu heeft de gemeente het de burger nog moeilijker gemaakt. De bekendmakingen staan niet meer overzichtelijk per stadsdeel bij elkaar op de gemeentelijke website. Die pagina bestaat niet meer.
U komt nu op deze pagina terecht. Daar wordt doorverwezen naar mijnoverheid.nl, waar met het invullen van zoekcriteria van alles gevonden kan worden. Niet eenvoudig en vrij tijdrovend. In de praktijk merkten we dat via deze website maar een deel van de publicaties die binnen de opgegeven zoekcriteria vallen in je mailbox belanden. Dat kon worden vastgesteld door het aantal publicaties op de gemeentelijke website te vergelijken met het aantal dat in de e-mails van mijnoverheid binnen kwam. Wij raadden dan ook consequent iedereen aan de gemeentesite in de gaten te houden.

Ook verwijst de gemeente nu naar de apps Over Uw Buurt en OmgevingsAlert. Mensen die niet handig zijn met smartphones (of er simpelweg geen hebben) hebben hier weinig of niks aan. Juridisch gezien mag dit wellicht een acceptabele manier van publiceren zijn, als hierdoor informatie nog lastiger vindbaar wordt, dan is dat een slechte zaak. De Bomenridders zijn dan ook zeer ontevreden over deze nieuwe manier van publiceren. Betrokken burger? Dat wordt je zo snel afgeleerd!
GroenLinks ontving al klachten van gebiedscommissies en is van plan vragen in de raad te gaan stellen over het schrappen van bekendmakingen op de gemeentesite.
Wij hebben alvast één vraag: wat is het voordeel van het minder goed vindbaar maken van gemeentelijke besluiten?

Het persbericht dat 3 april verscheen:


1 Reactie

  1. T Janssen

    Bij terugkomst van vakantie (juni/juli) zie ik in de bossage begin Mozartlaan (bij Amerikaanse school) de reststam van een lindeboom (doornee 55-70 cm). Het betreffend plantsoentje is – iig voorheen – als BOSsage in het bestemmingsplan opgenomen. Ik heb via overheid.nl (info over mijn buurt) geprobeerd om te checken of en wie waarom een kapvergunning had. In mijn beleving was boom geenszins ziek of zo. Er staan in het plantsoen tig ‘amerikaanse eiken’ en er was … tóch al schaarse boomdiversiteit. Mede daarom gaat het mijns inziens om jammerlijke kap.
    Hoe kom ik erachter wie verantwoordelijk is voor de daad? Is de daad beboetbaar? Is er herplantzorg en hoe krijgen we de Gemeente Rotterdam alerter op onomkeerbare natuurschade? Met vriendelijke groet

Reageer!