Woonstad vraagt een kapvergunning aan voor vijftien tuinbomen in de wijken Bloemhof en Hillesluis. Gegeven reden: de bomen zijn te groot, houden zonlicht tegen en veroorzaken wortelopdruk. Het zijn coniferen, esdoorn, spar, prunus, wilg, ceder en een plantaan. De stamdiameter loopt van 0,90 t/m 2,20 meter. Ze willen geen herplant uitvoeren en laten de stronken zitten. Die uitgraven kost natuurlijk weer extra geld. Omdat er geen bomen terug komen is er een flinke kans dat deze tuinen verder verstenen, wat de kans op wateroverlast vergroot. Volwassen bomen nemen zeer veel regenwater op.
De bijgeleverde foto’s laten inderdaad forse bomen zien. Maar zijn die niet juist zo belangrijk voor deze stenige wijk? Hoe groot is die overlast eigenlijk? Daarover lezen we niets. Zijn de huurders ook betrokken? Is er al geprobeerd om met snoei en herbestrating problemen op te lossen? Deze zaken hadden we graag met Woonstad besproken voordat deze kapaanvraag ingediend werd.
De Bomenridders zijn teleurgesteld dat deze woningbouwvereniging na meerdere uitnodigingen nog steeds niet in gesprek wil over hoe zij met bomen in hun tuinen omgaat. Een groenbeleid hebben ze niet, dus de kapargumenten komen niet voort uit een consistent beleid. De gemeente beweert dat de grote tuinbomenvoorraad die corporaties samen beheren van groot belang is voor Rotterdam. Daaruit zou voort moeten vloeien dat dergelijke kapaanvragen kritisch worden bekeken door de vergunningverleners.
De bomen staan in deze tuinen:
Hillevliet 149a, Hillevliet 155a, hillevliet 159, Hillevliet 169-171, Kiefhoekstraat 36, Kiefhoekstraat 56, Hyanintstraat 45b, Overijsselsestraat 20 en Westerbeekstraat 43a. De publicatie op de gemeentelijke website staat HIER.