Skip to main content

Het gemeentelijke bomendepot, een wellness-vakantie voor stadsbomen? Artikelen in diverse kranten hebben een iets te rooskleurig beeld van verplanting geschapen. Nu 236 bomen aan de Burg. Oudlaan en ‘s-Gravenweg in Kralingen gekapt gaan worden voor o.a. rioleringswerk, werd er op Facebook meteen geroepen: kappen is niet nodig want ze kunnen toch naar het depot? Helaas, was het maar zo simpel. We leggen het nog maar eens uit; er spelen vele factoren mee.

  • De boomsoort; niet elke soort kun je verplanten. Platanen en Linden zijn goed verplantbaar. O.a. esdoorns, hemelbomen, populieren en wilgen worden zelden verplant omdat hun vlezige wortels kwetsbaar zijn en vatbaar voor parasitaire  schimmels bij beschadiging.
  • De boom moet in goede conditie zijn.
  • De grond waarin hij staat. Heeft hij daar geen goeie compakte kluit kunnen vormen, dan overleeft hij verplanting niet. Vaak is dit zogenaamd klapzand (dat onder alle bestrating ligt). Gelukkig wordt tegenwoordig bij aanplant voedzamer bomenzand aangebracht. Dan gaan de wortels niet door de hele straat woekeren op zoek naar schaars voedsel. Als de bomen in chemisch vervuilde grond staan, kunnen ze alleen verplant worden naar een bodem die eveneens vervuild is.
  • Lopen er leidingen of riolering door de kluiten heen, dan wordt de kluit teveel beschadigd bij graafwerk. Overlevingskans nihil.
  • Voor verplanting moet de boom ingrijpend gesnoeid worden. Daar wordt hij niet alleen lelijk van, maar het is ook stresserend voor de boom. Dit proces moet hij bovendien twee keer doorstaan, want hij wordt na een herstelperiode ook weer op een nieuwe plek geplant.
  • Voorbereiding, vervoer, verplanten en nazorg kosten erg veel geld.

In de krant lees je dit allemaal niet want dat is te diepgravend voor de gemiddelde lezer en kranten willen korte stukjes want voor lange artikelen heeft de lezer geen tijd. Een vrolijk verhaal over een heleboel bomen die gered worden door verplanting (zie Binnenrotte) is natuurlijk ook leuker om te lezen dan al die mitsen en maren. Begrijpelijk allemaal, maar het gevolg is dat de Bomenridders boomminnende Rotterdammers keer op keer moeten uitleggen dat het allemaal niet zo simpel is.

Er komt veel kijken bij verplanting, zo legt gemeentelijke boomspecialist Ronald Loch uit. Bomen moeten goed voorbereid worden; de wortelkluit wordt lang van tevoren rondgestoken. Voor het vervoer moeten zowel de kroon als de kluit flink ingekort worden. Loch: “Verplanten zorgt voor stress bij de bomen, net zoals mensen die ervaren als ze moeten verhuizen. Het wennen op de nieuwe plek duurt ook wel even.” Na verplanting naar het depot worden de bomen dan ook 2 of 3 jaar met rust gelaten voor ze weer verhuisd worden.

Kosten versus baten

De bomen laten staan is natuurlijk het beste, maar als dat echt niet kan (waar we nogal eens over in discussie gaan), dan wordt er een verplantbaarheidsonderzoek gedaan. Verplanten is kostbaar. Daarom moet er telkens een afweging gemaakt worden: is een oude boom verplanten de investering wel waard? Zeker als er twijfels zijn over de overlevingskansen na verplanting wordt soms liever gekozen voor kappen en een jonge boom terugzetten. Die slaat makkelijker aan bij het planten dan een oude. Hij groeit bovendien snel. Nadeel is wel dat bewoners vaak niet blij zijn bij de ‘sprietjes’ die ze terugkrijgen na ontgroening van hun straat. Dat is zeker iets om ook mee te nemen in de afweging, vinden de Bomenridders.

4xdepot