IJsselmonde werd in 1941 door Rotterdam ingelijfd. Tot die tijd was het, sinds ongeveer 1450, een zelfstandig dorp aan de Maas. Waar je oude huizen vindt, zie je soms ook oude bomen. Voor onze ‘bijzondere bomenlijst’ zoeken wij oude tuinbomen, dus gingen we op ‘bomenjacht’ in dit verborgen hoekje van Rotterdam. Dat leverde een paar oogstrelende ontdekkingen op, veelal in particulier bezit. Ingeklemd tussen de vaak lelijke architectuur van de Beverwaard en Groot-IJsselmonde is een onverwacht prachtig stukje dorpsgezicht bewaard gebleven. Bekijk de rode beuk eens naast de Adriaen Janszkerk. De foto’s zijn genomen aan de Bovenstraat en de Benedenrijweg.

Kasteelweg

Benedenrijweg455

Op het erf van het huis bovenaan deze pagina staat deze kastanje met 420 cm. stamomtrek. Volgens de eigenares moet hij zo’n 150 jaar oud zijn.

Benedenrijweg493-2

Benedenrijweg493

Het huis waar bovenstaande rode reus bij hoort staat aan Benedenrijweg 493, vervallen en dichtgespijkerd. Wanneer een huis van eigenaar wisselt, is het altijd maar afwachten wat er met de tuin gebeurt. Gelukkig liet de nieuwe eigenaar van het perceel via deze website weten dat hij de boom schitterend vindt en dat die dus blijft staan. Het is ook een sieraad voor de straat.

Bovenstraat

Bovenstraat52-esdoorn

De onderste boom staat achter een heg en is dus maar deels te zien vanaf de Bovenstraat. Een esdoorn met ongeveer 400 cm. stamomtrek, dat kom je niet vaak tegen.