Een grote Atlas ceder en een andere boom zijn op 25 april gekapt in een tuin achter de Sportsingel in Sportdorp, IJsselmonde. Het was de laatste grote boom die nog in dat tuinenblok tussen Sportsingel en Discusstraat over was. Omdat Google Earth maar eens in de zoveel jaar geupdate wordt, konden we daar zien dat er eerst zelfs twee grote ceders stonden (zie onder). Ook een grote conifeer-achtige boom iets naar het oosten is inmiddels verdwenen. Een kapvergunning is voor huiseigenaren niet nodig. Het ging echter om een huis van Woonbron. De corporatie wilde geen kapvergunning aanvragen. Dat kost immers geld. En de kans dat de vergunning geweigerd zou worden was bepaald niet ondenkbaar, dus is de boom maar illegaal gekapt op kosten van de huurder. Het trieste resultaat zien we op de onderste foto: tuinen die vooral uit schuttingen en tuinhuisjes bestaan. Zo zullen steeds meer tuinen eruit gaan zien als we hier niets tegen proberen te doen.

Geen incident

Nu zullen sommigen zeggen: is het niet een beetje overdreven om aan één gekapte boom een artikel te wijden? Nee, het is een treffende illustratie van wat elke week weer ergens anders in Rotterdam gebeurt. Geen incident dus, ook al wil een meerderheid in de raad (de VVD voorop) dat nog altijd niet geloven. Week na week worden tuinen kaler. De ‘Tegel eruit, groen erin’-acties van de gemeente zijn goed bedoeld, maar zijn niet opgewassen tegen de kapdrift van tuineigenaren die het blaadjes harken zat zijn en meer zon in hun tuin op het zuiden willen. De meldingen van kap in tuinen komen met enige regelmaat bij ons binnen, maar zijn het topje van de ijsberg. Om beter aan te kunnen tonen wat de gevolgen zijn van de afschaffing van de kapvergunning voor particulieren hebben we veel meer gegevens nodig. Daarom deze oproep: stuur een foto en adres van de betreffende tuin als u daar plots een boom mist.

3xceder

De foto’s zijn genomen door een van onze oplettende ‘ogen en oren’ in de wijk die aan de Sportsingel woont. Daar zijn we erg blij mee. Als de ceder kapvergunningsplichtig was geweest, was er een kans geweest dat de aanvraag geweigerd zou zijn. In een vergelijkbare tuin één straat verder (zie onder) werd onlangs nog een kapvergunning geweigerd voor de enige grote boom die daar nog in het tuinenblok stond. De vergunningsplicht redt in de praktijk dus bomen!

discusstraat13