Skip to main content

Woonstad sloopt momenteel een blok huizen aan de Bloklandstraat voor nieuwbouw. Op het binnenterrein staan 23 esdoorns, die zij meteen ook maar wilden kappen. Wij maakten hier bezwaar tegen omdat het onnodig is gezonde bomen te kappen. Het Oude Noorden heeft al zo weinig groen. Later kregen we te horen dat de grond vervuild zou zijn en er dus gesaneerd zou worden. Maar zolang er nog geen concreet saneringsplan lag, zou kappen prematuur zijn. Vervuiling gold maar voor een deel van het terrein. Veel was nog onduidelijk op dit punt. Ook zou er een meter opgehoogd gaan worden, wat niet in de aanvraag voor deze omgevingsvergunning vermeld stond. Broddelwerk.

Klant is koning

Woonstad diende bezwaar in tegen de opgelegde financiële vergoeding die deelgemeente noord had bedongen voor het kappen van de bomen. We zijn eind januari in gesprek gegaan met Woonstad en werden met een merkwaardig argument voor kap geconfronteerd: “De klant is koning en die wil geen grote boom in een kleine tuin. Mensen stellen het niet op prijs dat er bomen staan.” Daar waren zowel wij als mensen van de deelgemeente het niet mee eens. Klachten zullen heus wel eens voorkomen, maar er zijn minstens evenveel mensen die blij zijn met een groene tuin. Nieuwbouw is ook mogelijk met behoud van de bomen. Laat huurders nu eens zélf beslissen in plaats van hen een kale tuin op te dringen. Zo klein zijn die tuinen overigens niet: 5,10 m x 8 m, met daarin een berging van 2 x 2,5 m, dus hou je over: 35,8 m2. We kwamen uit op het volgende compromis: wij zouden ons bezwaar intrekken als zij 15 bomen van minimaal 30 cm. stamomtrek daar zouden herplanten. Er werd ook geopperd dat nieuwe bewoners uit meerdere boomsoorten zouden kunnen kiezen. Met deze uitkomst zijn we best tevreden.

Groenbeleid

Deze zaak is een van de vele die ons op het idee gebracht hebben om met alle grote woningbouwcorporaties in Rotterdam in gesprek te gaan over hun groenbeleid. Daarvoor hebben we een enquete rondgestuurd en gaan we soms ook ‘live’ om de tafel, in de hoop meer boombewustzijn te bereiken bij deze grootboombezitters. Het college van b & w heeft gezegd dat bomen die in bezit zijn van woningcorporaties heel belangrijk zijn: “Rotterdam kent een grote huursector en het bomenbezit strekt zich niet alleen uit over gesloten terreinen, maar tevens ook over (semi) openbaar toegankelijke tuinen. Het aandeel van deze groenvoorziening met bomen is relatief groot en is van grote betekenis voor de gemeente Rotterdam.” Helaas bemoeit de gemeente zich in de praktijk nog weinig met het groenbeleid van corporaties. Daarom herinneren we de bestuurders hier nog maar eens aan. Geen woorden, maar daden graag!

4xSloop-Bloklandblok