Het is vijf voor twaalf voor de deelgemeenten in Rotterdam. Na 19 maart bestaan ze niet meer. Hoogste tijd om hun functioneren tegen het groene licht te houden en ze de maat te nemen. Welke deelgemeenten hebben een goed groenbeleid gevoerd en welke niet? De scores zijn gebaseerd op 17 jaar ervaring in de omgang tussen Bomenridders en Deelgemeentebesturen en hun beambten. De kaplust prevaleerde in enkele deelgemeenten boven regulier onderhoud plegen. Andere hadden meer met verzakkingen en ophoging te maken. Helaas waren vooral de meest versteende wijken ook die waar de meeste volgroeide bomen het onderspit dolven. In de scores is ook verwerkt de steun die actieve bewoners- en/of huurdersverenigingen ons boden.
- Kwaliteit van de informatievoorziening rond omgevingsvergunningen of het ontbreken daarvan
- Toegankelijkheid van het ambtelijk en politiek apparaat
- Helder en consistent beleid voor groen en bomen
- Volgt de kaders van de gemeente Rotterdam
- Hoeveelheid verleende kapvergunningen en bijbehorende herplant
- Samenwerking met de Bomenridders
- Creativiteit in het aandragen van oplossingen
- Uitsluiten van onzinnige redenen voor kap
- 1) Kralingen-Crooswijk: Positieve ervaringen. Aan behoud van het grote bestaande areaal gebeurt veel, zonder kaalslag. Contacten met bewonersverenigingen en werf zijn goed. De werf informeert altijd keurig vooraf, het WABOloket functioneert prima. Verantwoordelijken buitenruimte staan soms open voor redding van bomen door verplanting.
- 2) Rozenburg: Goede communicatie met de werf. Publicaties zijn meestal vrij goed.
- 3) Hoogvliet: Onze oud-voorzitster Jeanne wordt persoonlijk uitgebreid geïnformeerd over aanvragen van kapvergunningen.
- 4) Hillegersberg-Schiebroek: Deze deelgemeente doet het aardig maar de ontwikkeling van het SMV terrein, de Bizetlaan en rondom nieuwbouw HCR hebben ze steken laten vallen. Publicaties zijn vrij uitgebreid en de communicatie verloopt soepel.
- 5) Charlois: Publicaties zijn vaak wel volledig en communicatie met ons is goed. Wij ontvangen tijdig uitgebreide informatie over aanvragen van kapvergunningen. Er wordt wel vrij makkelijk gekapt ivm. vermeende overlast, slechte staat van bomen, gevaar of ‘te grote boom in kleine tuin’. Positief is het ‘1000 bomenplan’, dat laat zien dat Charlois wel de ambitie heeft een groenere gemeente te worden.
- 6) Noord: Positieve ervaringen door open communicatie. Bij de werf en de verantwoordelijken zijn duidelijk intenties om bestaand groen te behouden. Soms worden ze toch ingehaald/ gepasseerd door vergunningaanvragers. Forse bomenkap door ProRail aan de Molenwaterweg is door inzet van de deelgemeente sterk teruggebracht van 38 naar naar 5. Onbegrip over plotse bomenkap in het Vroesenpark heeft door uitleg ter plekke tot beter wederzijds begrip geleid.
- 7) IJsselmonde: Ondanks pogingen daartoe is het niet gelukt een constructieve relatie op te bouwen. Wij worden niet betrokken bij kapplannen en afspraken worden niet nagekomen. In Park de Twee Heuvels is illegaal gekapt. Na vaststelling dat de brandweerkazerne Groene Tuin illegaal een stuk bosplantsoen had gekapt is nooit meer iets vernomen over de gevolgen, ondanks vele vragen daarover.
- 8) Prins Alexander: Men zegt vaak ja en doet nee. Publicaties zijn voor verbetering vatbaar. Er verdwijnt veel groen uit tuinen vanwege vermeende ‘overlast’ en achterstallig onderhoud.
- 9) Overschie: Informatievoorziening vaak onvoldoende.
- 10) Feijenoord: We stuiten op telkens andere handelwijzen. Soms is er actief contact, meestal niet. Publicaties zijn ver onder de maat.
- 11) Delfshaven: Positieve ervaringen qua communicatie. Op de van Lennepstraat is men wel erg snel door de knieën gegaan voor enkele klagers en zijn er onnodig veel gezonde bomen gekapt. Publicaties kapvergunningen zijn te vaak onvolledig.
- 12) Centrum: Publicaties zijn erg vaak onvolledig. Er is niet gekozen voor behoud van de rijen leiplatanen op de Binnenrotte.
De Bomenridders zijn niet tevreden met het eindresultaat en maken zich sterk om de nieuwe gebiedscommissies vanaf de start bij te staan in het ontwikkelen, ontplooien en uitvoeren van een groen beleid, passend bij onze stad. De ridders willen hierin steeds de samenwerking met de centrale overheid zoeken. Het stadhuis streeft naar uniform handelen in alle delen van de stad, wat met de centralisatie van groenbeheer ook goed uitvoerbaar zou moeten zijn. De vorderingen op dat gebied zullen we met grote belangstelling volgen.
Wij vinden het belangrijk dat alle noodzakelijke informatie beschikbaar komt die het inwoners en organisaties mogelijk maakt om het beleid opbouwend kritisch te volgen en waar nodig bij te sturen. Om dat te bereiken zullen ook publicaties van aangevraagde en verleende kapvergunningen vollediger moeten worden. Over hoe de informatievoorziening (wekelijkse bekendmakingen op www.rotterdam.nl en in kranten) er in detail uit zou moeten zien, daarover hebben wij binnenkort een gesprek met de leiding van stadsbeheer.
Het thema van Boomfeestdag is dit jaar ‘Kiezen voor bomen.’ Laat dat uw motto zijn bij de verkiezingen: kies een partij die gaat voor behoud van groen in de wijk!