Het woeste eiland Brienenoord

Onder de Brienenoordbrug ligt een verborgen parel: het eiland Brienenoord. Om de volkstuinen heen laat men de natuur zo veel mogelijk haar gang gaan. In de zomer staat het vol wilde bloemen en uitbundig woekerende braamstruiken, maar ook in de winter is het prachtig. In de stad worden omgewaaide bomen meteen opgeruimd. Hier blijven ze vaak liggen. De stormen van eind 2013 hebben hier flink huisgehouden. De half afgebroken bomen zijn ontelbaar. In diverse stadia van vergaan hangen ze tegen elkaar aan, wat een walhalla voor insecten en andere dieren oplevert. En een woest fotogeniek landschap, tevens spannend klimterrein voor kinderen. Hier zie je hoe mooi een dode  boom kan zijn.

De dikste boom is een populier van 5 tot 6 meter stamomtrek aan de noordoever. Vlakbij de toegangsbrug staat een mooie beuk met wel negen stammen (waar ik even tussen poseer). Ga vooral bij laag tij eens wandelen; aan de oevers staan prachtige oude bomen half in het zand, overwoekerd met mos, vechtend tegen de elementen, scheef gezakt en toch koppig doorgroeiend. Ook prettig: je komt er meestal geen kip tegen, wel wat Schotse hooglanders, als je geluk hebt. Niet zo slim eigenlijk om met een wervende blogpost stadsnatuurliefhebbers naar dit redelijk onbekende stukje IJsselmonde te lokken…

Hoe kom je daar? Rijd vanaf de Stadionweg Hoendiep in. (foto’s van Jasper Sprengers)

compi-brienenoord


1 Reactie

  1. Vergeet even de historie niet van de bouw vd metrobuizen in Rotterdam. De lieren waarmee men de dokdeuren opende staan er al jaren verroest bij. Eigenlijk zijn dit twee monumentjes die hier ons aan herinneren.

    Via foto materiaal mag dat best weleens fysiek aangeduid mogen worden op het eiland, want niet het eiland is een prachtig bezit voor de Rotterdammers. De metro heeft de stad gevormd qua infrastructuur tot wat zij nu is in het OV.

    De historie van het ontstaan vh eiland is ook niet onbelangrijk. Dit schijnt heel vroeger via drie zanbanken te zijn ontstaan, en samen gesmolten tot één eiland.

Reageer!