Skip to main content

Toen zo’n acht jaar geleden werd begonnen met de bouw van het nieuwe Centraal Station, moesten drie platanen aan de oostkant van CS verdwijnen in verband met het drooghouden van de bouwput. De Bomenridders hebben ze weten te behouden door bezwaar te maken tegen de kap. De bomen zijn toen op het werfterrein in het Kralingse Bos gezet, dat de naam ‘Bomenbank’ kreeg. De afspraak was dat ze weer teruggeplant zouden worden wanneer het station klaar was. Het verplanten naar die tijdelijke plek is destijds tot stand gekomen in samenwerking met toenmalig wethouder Buitenruimte Lucas Bolsius.

Drie enorme platanen
“Onze stichting werd al vanaf de eerste dag betrokken bij deze plannen, omdat er wel heel veel bomen verplaatst moesten worden of omgehakt,” schreef voormalig voorzitster Jeanne van der Velden in een brief van 5 maart 2006 aan de Bomenstichting. “We zijn uiteindelijk overeengekomen dat de leiplatanen aan het Weena en drie enorme platanen van het Delftseplein tijdelijk geplant werden op de Bomenbank. Ook enkele linden konden gered worden door verplaatsing.”

Bomendepot
Die Bomenbank werd op 2 maart 2006 officieel geopend door een enorme plataan op zijn tijdelijke plek te zetten. Goed beschouwd is het voor een groot deel aan De Bomenridders te danken dat dit bomendepot er nu is. Jammer dat dit niet vermeld werd in onderstaand artikel, gepubliceerd in NRC Handelsblad van 18 februari jongstleden. Het depot lijkt zo nu een soloactie te zijn van Ronald Loch.

Gegaffelde platanen
Mooi dat er zo’n depot is om bomen voor kap te behoeden. Maar nog beter voor bomen is als ze helemaal niet hoeven te verhuizen, om daarna nóg een keer verplant te worden. Want ze overleven het niet allemaal. Overigens zijn de stationsplatanen helaas herbestemd voor andere plekken in de stad. Op het stationsplein zijn nu onlangs diverse dubbelstammige plataantjes – ‘gegaffelde platanen’ – geplant in de nieuwe plantvakken. Eens zullen ze groot zijn, maar daar zullen we nog flink wat jaren op moeten wachten.

Brief van Jeanne van der Velden aan de Bomenstichting  over de opening van de Bomenbank, 5-3-2006

bomenasiel