Het Ammersooiseplein in de Agniesebuurt gaat ingrijpend heringericht worden. Onze voorzitster Isolde heeft overlegd met gemeentelijke bomendeskundige Jos Koot en met architecte Riëtte van der Werff, die een ontwerp maakte voor het nieuwe plein. Er hebben drie sessies met bewoners plaatsgevonden. Er zijn verschillende groepen gevraagd naar hun wensen, zowel jongeren als ouderen. Er is met meer dan 100 mensen gesproken. Daar zijn we heel tevreden mee. Zo zou het altijd moeten gaan: bottom up. De bewoners, ook de kinderen, willen groen. Maar niet alleen ‘groengroen’: men heeft behoefte aan kleur en afwisseling. Ontmoeten is het belangrijkste aspect. Biodiversiteit is belangrijk. Daarom komen er ook vleermuiskasten en bijenhotels. Het fietspad wordt omgelegd en de parkeerplaatsen worden verplaatst. De straat wordt aangepakt in verband met verzakking en onderhoud.
Veertien bomen moeten weg
Het plein is verzakt en zal 50 cm worden opgehoogd. Dat is dodelijk voor bomen. Van de 18 bomen die rondom en op het plein staan (1 robinia, 1 Italiaanse populier, 1 linde, 3 iepen en 12 kastanjebomen), verdwijnen er spijtig genoeg maar liefst 2 iepen en 12 kastanjebomen.
Zeven Kastanjes zijn ziek. We zouden de overige kastanjes graag behouden door de bomen te liften c.q. verplanten, maar dat zijn de meeste kastanjes niet waard volgens Jos Koot. Verplanten zou ze vatbaarder maken voor de kastanjebloedingsziekte. Gelukkig zijn de meeste kastanjes geen bomen met enorme stamomtrekken, maar van zo’n vier exemplaren is het erg jammer dat ze weg moeten.
Herplant in bakken
Twee iepen gaan weg omdat ze voor de Hofbogen staan. Men wil de gevel openen richting het plein. Ook in de zijgevel van buurthuis De Banier komen openingen naar het plein toe. De iepen zijn te groot om te verplanten. Ook brengt het verplanten van iepen risico’s met zich mee: de bomen kunnen vatbaarder worden voor de iepziekte. Zowel wij als de architecte willen graag herplant met zo groot mogelijke bomen. Er wordt nagevraagd wat er beschikbaar is bij de Bomenbank. Er komen bakken voor bomen en planten. Wij zien bomen liever in de volle grond geplant, maar dat zou volgens de architecte niet passen in deze situatie. Bij de nieuw te planten bomen is gedacht aan variatie in kleur: Canadese esdoorn, prunus, lijsterbes, peer, magnolia, gleditsia (Christusdoorn) en katsuraboom (hartjesboom). De insteek is dat het plan dit jaar wordt uitgevoerd. De kapvergunning zal dan ook spoedig worden aangevraagd. Bovenaan ziet u een impressie van het nieuwe plein, onder de huidige situatie.