Woonstad heeft een kapvergunning aangevraagd voor 10 bomen in de wijk Bloemhof. Reden: de bomen zouden te groot zijn voor de tuinen. Er is wel herplant opgelegd, maar nu verdwijnen dus opnieuw volwassen bomen uit een toch al stenige wijk. Feijenoord heeft slechts 9,9 m2 groen per inwoner, terwijl het gemiddelde in Rotterdam 35,3 m2 per inwoner is! Voorzitster Isolde ging kijken om welke bomen het gaat. Het fietsrondje riep veel vragen op.
Willekeur
Geven sommige corporaties nu gehoor aan het geklaag van bewoners, of kappen ze op eigen initiatief zonder hen iets te vragen? Regelmatig laten gebiedskantoren en groenbeheerders hun oren hangen naar de woningcorporaties, want kapvergunningen worden bijna altijd verleend. Snoei zou zulke bomen kunnen redden, maar dat wordt zelden ingezet als oplossing. Waarom kijkt men hier niet kritischer naar? Om er maar vanaf te zijn? Wij stellen vast dat er een enorme willekeur is in het aanvragen en verlenen van omgevingsvergunningen voor het kappen van bomen in tuinen van corporaties.
‘Overlast’
Overlast wordt te pas en te onpas als reden opgevoerd. Schaduw, kronen die ‘niet meer mooi zijn’, slechte conditie van bomen, te dicht op de gevel of erfgrens, vaak zeer discutabele redenen om te kappen. Er wordt niet of nauwelijks getoetst aan de APV en evenmin aan de Bomenstructuurvisie die de gemeente heeft ingesteld. Daar staat in dat bomen oud moeten kunnen worden in de stad. In de praktijk leggen ze maar al te vaak het loodje. Snoeien is duur, dus kappen maar. Dan ben je voor altijd van onderhoudskosten af.
Reacties op straat
Een man in de West-Pietermanstraat wil twee populieren graag kwijt. “We hebben er het hele jaar last van!” klaagde hij. “Er was gezegd dat de deelgemeente de bomen om de 5 jaar zou moeten onderhouden, maar dat gebeurt niet,” hervatte de man zijn tirade. “Dus als de bomen gesnoeid zouden worden, mogen ze blijven staan?” vroeg de voorzitster van De Bomenridders. Daar kreeg zij geen antwoord op. Een vrouw was bij de man in de deuropening komen staan. Zij klaagde over al die blaadjes. Voorzitster Isolde zei: “Maar in de winter zitten er toch geen blaadjes aan de bomen?” De vrouw antwoordde: “Als het waait, liggen er allemaal takjes op de grond.” De man riep: “U woont hier niet! Komt u hier dan elke week vegen?!”
Een vrouw in de Zwijndrechtstraat vond het heel erg dat men de boom wil kappen. Ze beloofde contact op te nemen. Van een mevrouw in de 2e Balsemienstraat mogen de bomen weg. “Er komt zoveel troep vanaf,” zei ze. Een Turkse garagehouder zei: “Een boom leeft, een boom geeft zuurstof. De gemeente is verkeerd bezig door die vergunning te verlenen.” Isolde was het roerend met hem eens.
Bezwaar
De omgevingsvergunning is 5 februari gepubliceerd. De bomen staan aan De Lindstraat 19, 2e Balsemienstraat 22, Oostendamstraat 3, Rozemarijnstraat 85, Develstraat 16, Lange Hilleweg 153, Dortsmondstraat 27, Oost-Pietermanstraat. Kenmerknummer: OMV.13.11.00437. De Bomenridders zullen bezwaar maken tegen deze vergunning. Overlast is onvoldoende aangetoond en het besluit is in strijd met beleid, zoals geformuleerd door de gemeente. Bovendien is het vele groen, dat in bezit is bij woningcorporaties, van grote betekenis, aldus het college van burgemeester en wethouders: “Rotterdam kent een grote huursector en het bomenbezit strekt zich niet alleen uit over gesloten terreinen, maar ook over (semi) openbaar toegankelijke tuinen. Het aandeel van deze groenvoorziening met bomen is relatief groot en is van grote betekenis voor de gemeente Rotterdam. Dit schept naar de mening van het college een bijzondere verantwoordelijkheid voor deze boomeigenaren. Het college hecht er aan om dit bomenbezit te kunnen beschermen met de regelgeving in de vigerende APV.”
Er is een voorlopige voorziening bij de rechter aangevraagd om te voorkomen dat de bomen na 3 maart gekapt worden:
Edelachtbare,
Ondergetekende heeft op 28 februari 2014 een bezwaarschrift ingediend tegen het besluit om 10 bomen te kappen in de wijk Bloemhof (deelgemeente Feijenoord). In de onderhavige zaak is sprake van een spoedeisend belang, dat eruit bestaat dat de bezwaartermijn afloopt op maandag 3 maart 2014. Hierna mag de aanvrager gebruik maken van de verleende vergunning.
Dit is onlangs gebeurd met 28 bomen (Resedastraat e.o., OMV.13.10.00243), waartegen wij ook bezwaar hadden aangetekend. Wij hadden het dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord verzocht bekend te maken dat van de verleende vergunning geen gebruikgemaakt mag worden, zolang niet tot in hoogste instantie is beschikt op bezwaar (zie bijlage 1). Op deze brief hebben wij nooit een antwoord ontvangen en tevens is aan dit verzoek geen gehoor gegeven. De bomen zijn inmiddels gekapt, terwijl de procedure nog loopt.
Daarom verzoeken wij u hierbij over te gaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, eruit bestaande dat het bestreden besluit wordt geschorst. Graag lichten wij een en ander toe tijdens de schorsingszitting.