“De lucht in Rotterdam is nog steeds ongezond,” meldt Milieudefensie in haar nieuwsbrief van begin augustus. “In september praat de gemeenteraad over luchtkwaliteit.” Daarom is het nu van belang dat de inwoners van Rotterdam laten zien dat zij gezonde lucht belangrijk vinden.

Spinoza’park’
Mevrouw Oesenok uit Lombardijen doet haar best. Ze diende bezwaren in bij het dagelijks bestuur van de deelgemeente IJsselmonde tegen de kap van vele bomen in het Spinozapark bij haar in de buurt. En ze schreef een boze brief naar datzelfde dagelijks bestuur én de gemeente Rotterdam nadat er wéér 35 bomen zouden verdwijnen in het park, dat inmiddels de naam ‘park’ niet meer waardig is na de kap van 98 bomen.

Astma- en COPD-patiënten
“Wij, astma- en COPD-patiënten, willen u vragen, nee, smeken u: stopt u alstublieft de kaalslag in Rotterdam en omgeving. In Lombardijen slapen wij noodgedwongen met de ramen dicht, omdat hier alle stuiken en veel bomen zijn gekapt. Terwijl al die groenstructuren onze longen zijn. Ze zuiveren vuile lucht en slokken CO2 op,” schrijft de betrokken bewoonster in haar brief.

Wateropgave
“In onze deelgemeente dragen wij zorg voor het groen binnen IJsselmonde,” las mevrouw Oesenok in een reactie op haar smeekbede. “Helaas moeten in IJsselmonde veel buurten worden herbestraat en van nieuwe riolering worden voorzien, waarvoor het groen moet wijken. Ook worden wij in diverse gebieden geconfronteerd met een wateropgave. In het Spinozapark worden om die reden grote waterpartijen aangelegd en wordt ten behoeve daarvan het groen verwijderd.”
Helaas vergeet men bij de deelgemeente IJsselmonde dat bomen ook heel veel water opnemen. En dat groenstructuren voor verkoeling zorgen. Niet onbelangrijk in een stad die met hittestress kampt.

Groenvolume
“Om te zorgen dat ons bomenbestand op peil blijft, geldt een herplantplicht,” vervolgt mevrouw Vermeulen, plaatsvervangend afdelingshoofd Regie en Projecten van de deelgemeente IJsselmonde, in haar reactie. “Dit betekent dat gekapte bomen vervangen worden door nieuwe bomen.”
Maar een boom met een stamomtrek van 2 meter compenseer je niet met een boompje met een stamomtrek van 20 centimeter. Qua aantallen blijft de bomenbalans in evenwicht, maar wat betreft groenvolume volstrekt niet.

Teken de petitie van Milieudefensie
Vraag de gemeenteraad de luchtverontreiniging aan te pakken. Teken de petitie van Milieudefensie: www.milieudefensie.nl/luchtkwaliteit/petitie/rotterdam.
En kom op voor het behoud van bomen en ander groen, de longen van onze stad!