Foto: Anne-Rose Hermer

‘Het kappen van 38 bomen van diverse soorten wegens een straatvernieuwingstraject.’ De aangevraagde en verleende vergunning hebben in februari in de Havenloods Alexander gestaan, op de pagina’s met nieuws van de deelgemeente Prins Alexander. Toch reageerden bewoners verbaasd en boos toen ze de verminkte bomen in hun straat zagen. Anne-Rose Hermer noteerde de reacties die in de Dichtbij van 24 april verschenen.

Voorkómen
Dit soort onaangename verrassingen is echter te voorkomen. Burgers kunnen zich voorbereiden door de bekendmakingen goed in de gaten te houden. Die staan iedere week in de Havenloods, op een speciale pagina met berichten van de deelgemeente. Ze zijn ook op de website te vinden. Als de bewoners dat willen, kunnen zij actie ondernemen tegen de plannen. Bijvoorbeeld door een brief te schrijven naar het dagelijks bestuur van de deelgemeente.

Tientallen bomen
De Bomenridders deden navraag bij de werf Prins Alexander over de aangevraagde en verleende omgevingsvergunning voor het kappen van 38 bomen aan de Heidekruid, Fluitekruid, Goudkruid en Dennekruid. In die buurt waren immers al tientallen bomen omgezaagd. Om precies te zijn: 177 stuks, in de afgelopen vier jaar. Het Algemeen Dagblad Rotterdam Oost wijdde er op 4 maart een artikel aan naar aanleiding van een tweet van ons.
Naast de 38 bomen zouden nog eens 11 exemplaren worden gerooid die niet kapvergunningplichtig zijn. Dit zijn bomen met een stamomtrek van minder dan 50 cm op 1,30 m hoogte. In principe hoeft voor zulke bomen, als ze van de gemeente zijn, geen omgevingsvergunning voor kap te worden aangevraagd.

Bomen Dennekruid Ommoord onthoofd dichtbij Anne-Rose Hermer

Bomen Dennekruid Ommoord onthoofd