Skip to main content

Tientallen platanen flankeren de Rotte in de binnenstad en vormen zo een beeldbepalend groen lint. Momenteel worden de kademuren hersteld. Mét behoud van de markante bomen.

Gerucht
Eind mei 2012 vingen De Bomenridders een gerucht op dat de platanen aan de Rechter Rottekade om en om weggehaald zouden worden. Wij namen meteen contact op met de portefeuillehouder van de deelgemeente Noord. Waarom waren wij niet geïnformeerd over deze ingrijpende plannen? Nils Berndsen stelde ons gerust: bij het vervangen van de kademuren langs de Rechter Rottekade zouden de platanen behouden blijven. Van de drie verschillende werkwijzen die Gemeentewerken Rotterdam aan hem had voorgelegd, vond hij er twee onacceptabel. De portefeuillehouder sprak met het Waterschap af dat er een nieuwe muur voor de oude kademuur zou worden aangebracht.

Rot
Op uitnodiging van Stadsbeheer namen De Bomenridders op 11 november dit jaar een kijkje bij de werkzaamheden aan de Linker Rottekade, tussen de Noorderbrug en de Vriendenbrug. De huidige kademuur rust op een houten vloer, die in de loop van bijna 100 jaar inmiddels aardig rot is en vervangen moet worden. De beheerder Kademuren van Stadsbeheer legde aan ons uit dat eerst goed gekeken is naar de wensen en de mogelijkheden. In geval van sloop van de oude muur zouden de 33 aanwezige platanen verwijderd moeten worden. “Dat zou een verschrikkelijk beeld opleveren en dat wilden we niet,” aldus de kademuurbeheerder.

Asymmetrische wortelkluit
De platanen werden onderzocht op kwaliteit: was het wel de moeite waard om deze bomen te behouden? Verplanten bleek geen optie. Door de asymmetrische wortelkluit waren de meeste platanen niet geschikt voor een dergelijke operatie. Om de beeldbepalende en gezonde bomen toch te sparen, is uiteindelijk gekozen voor het plaatsen van een nieuwe muur vóór de huidige kademuur, bestaande uit een damwand en een stalen buizenconstructie die 18 meter diep de grond in gaan.

 

Vernieuwing kademuren Rotte stichting De Bomenridders Rotterdam

Aan de Linker en Rechter Rottekade, tussen de Vriendenbrug en de Noorderbrug, wordt 2 x 300 m kademuur vervangen. Een ingenieuze constructie van damwanden en buispalen is voor de huidige muur aangebracht. De 33 beeldbepalende platanen konden op die manier worden gehandhaafd.

Ponton
Heien vanaf de kade is niet mogelijk, omdat daar de bomen staan. Daarom gebeurt dat vanaf een platform dat op het water drijft, een ponton. Bijkomend voordeel hiervan is, dat de bewoners een stuk minder overlast ervaren. Ook is er weinig geluidshinder nu vanaf het water wordt gewerkt. Van de platanen moesten wel de onderste takken worden afgezaagd, zodat de aannemer voldoende ruimte had om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Tongvaren en zwartsteel
De constructie oogt indrukwekkend. Tussen de oude en nieuwe kademuur is beton gestort. Voor de muurplanten zijn speciale platen van geperste compost en klei op de damwand aangebracht. “Het is een experiment,” lichtte de beheerder Kademuren toe. De beschermde inheemse plantensoorten tongvaren en zwartsteel, die op 4 plaatsen werden weggehaald, krijgen straks weer een plekje op de nieuwe, nog te metselen muur. Intussen hebben de platanen het zwaar (de aannemer houdt zich niet strikt aan de Bomenposter), maar nog even, en dan is alle leed voorlopig geleden.

 

Platanen Linker Rottekade vernieuwing kademuren stichting De Bomenridders Rotterdam

De platanen aan de Linker Rottekade hebben het wel zwaar te verduren. Hopelijk niet lang meer.

Zie ook: Voortgang werkzaamheden kademuren Rotte