Niet alleen bedrijven doen aan greenwashing, oftewel ‘groenwassen’. Ook de gemeente Rotterdam heeft er een handje van om zichzelf (veel) groener voor te doen dan ze is.

Kras
Neem nou de Binnenrotte, waar 66 gezonde, volwassen platanen moeten verdwijnen. Om plaats te maken voor andere, nieuwe en jonge bomen. Toch wordt het plein groener, beweert de gemeente. Ra, ra, hoe kan dat? Een ander kras voorbeeld is het ‘Marnixplein’. Dat wordt ook groener, lezen we in dichtbij en de Havenloods. Maar deze artikelen reppen met geen woord over de 10 volwassen populieren die er nu nog staan (zie grote foto), maar voor deze ‘vergroening’ moeten sneven. In dit geval brengt de krant inderdaad leugens in het land. De (deel)gemeente ligt er niet wakker van, want zij meet zichzelf graag een ‘groen’ imago aan. Een leugentje om bestwil kan toch geen kwaad?

 

De Marnixstraat in groenere tijden. Rechtsonder staan de 3 populieren die moesten wijken voor nieuwbouw van woningcorporatie PWS. De populieren in het midden van de foto zullen nu ook verdwijnen.

De Marnixstraat in groenere tijden. Rechtsonder staan de 3 populieren die moesten wijken voor nieuwbouw van woningcorporatie PWS. De populieren in het midden van de foto zullen nu ook verdwijnen.

Ooit groener
‘Marnixplein wordt groen’, staat in de Havenloods van 11 september te lezen, en ‘Marnixplein op de schop’ (deelgemeentepagina, 25 september). Er bestaat geen Marnixplein in Rotterdam, wel een Marnixstraat. Deze straat is nu groen, en is nog veel groener geweest. Maar ruim drie jaar geleden verdwenen 6 bomen, waaronder drie mooie, grote populieren, voor nieuwbouw van woningcorporatie PWS.

‘Grasgazon’
Nu komt er een ‘groen’ buurtplein in de Marnixstraat. Er wordt een ‘grasgazon’ (een gazon is van gras, maar goed) aangelegd en er worden bomen en struiken aangeplant. Maar die bomen staan er al, hoor. Nee, die 10 bestaande, volwassen populieren gaan tegen de vlakte. Vanwege ‘herinrichting’, want zo doen we dat nu eenmaal in Rotterdam.

Voor de gek gehouden
In de Bomenstructuurvisie staat dat bomen leidend moeten zijn bij inrichtingsplannen. Maar ze zijn vooral lijdend. En de Marnixstraat wordt helemaal niet groener, want die paar vierkante meters gras en die paar struiken vallen in het niet bij het groenvolume dat met de populieren verdwijnt. Burgers worden gewoon voor de gek gehouden.

 

Marnixplein wordt groen dichtbij 11-9-2013 stichting De Bomenridders Rotterdam

‘Het Marnixplein is een van de tien stenige plekken in Rotterdam die worden vergroend’. Ja, ja. Maar eerst worden 10 populieren omgezaagd.

 

Marnixstraat wordt juist niet groener stichting De Bomenridders Rotterdam

Het ‘Marnixplein’ gaat op de schop. Ja, en daarvoor moeten ook 10 populieren eraan geloven. Maar daarover geen woord. Je reinste misleiding.