Skip to main content

Gemeentelijke monumentale bomen zijn goed in kaart gebracht en beschermd. Hoeveel monumentale bomen in Rotterdamse tuinen staan, weet echter niemand. Is dat een probleem?

Groen kapitaal
Sinds 1 juli van dit jaar wel: natuurlijke personen (huiseigenaren met eigen tuin) mogen nu zonder vergunning bomen kappen, óók de monumentale exemplaren. De Bomenridders brengen daarom in kaart wat er aan groen kapitaal in de stad aanwezig is. Want je kunt pas weten wat je verliest als je weet wat je hebt. Over enkele jaren zal het nieuwe beleid namelijk geëvalueerd worden.

Trots
Vreewijk heeft veel boomrijke tuinen. Op zoektocht naar bijzondere eiken, beuken en populieren kwamen we deze fraaie grove den tegen op de hoek Enk – Berkendaal. De eigenaar, meneer De Lange, was net de gevallen naalden van de stoep aan het vegen en vertelde trots dat hij de den 30 jaar geleden zelf had geplant. De stam meet inmiddels 227 cm omtrek. Een beetje vegen vond hij geen enkel probleem.

Zorgen
Wat hem wel zorgen baarde, is het gedrag van sommige nieuwe mensen die in Vreewijk komen wonen. Tuinen worden soms zo snel mogelijk kaalgekapt en betegeld, met wateroverlast en een kalere wijk tot gevolg. Gelukkig screent woningbouwvereniging Havensteder tegenwoordig nieuwe huurders om er zeker van te zijn dat die wel een groene tuin willen onderhouden.

Help ons!
In alle wijken proberen we bijzondere bomen op te sporen. Daar kunnen we uw hulp goed bij gebruiken! Weet u waar zo’n zeer oude of dikke boom in een tuin staat? Laat het ons weten via info@debomenridders.nl. Foto’s zijn ook welkom.