Kritiek op bomenkap Alexander – Bomenridders kraken plannen in Ommoord

ROTTERDAM • De Bomenridders in Rotterdam balen van de forse kap van bomen in Prins Alexander. Het gaat om ingrepen in de wijken Ommoord en Oosterflank. Volgens de deelgemeente is er niets meer aan te doen en zijn ook de noodzakelijke procedures goed doorlopen.

Door GERT ONNINK

“In Oosterflank zijn 45 bomen weg. En dan in Ommoord nog eens 49. Daar baal ik echt van.” Isolde van Overbeek van de Bomenridders in Rotterdam heeft grote moeite met de kap van bomen in de deelgemeente Prins Alexander. Op de berichtensite Twitter maakte de woordvoerster van de actiegroep haar ongenoegen meer dan duidelijk.

‘In de Kruidenbuurt 49 bomen weg, teller op 226,’ was te lezen. Daarvoor laakten de Bomenridders de ingreep in Oosterflank. ‘Aan Malmöpad moeten 18 bomen weg voor een gymzaal. Geen herplantplicht. Kap van nog eens 11 populieren daar gelukkig geweigerd.’

De actiegroep tekent bijna altijd protest aan tegen de kap van bomen. Bij de deelgemeente Prins Alexander weten ze dat. “Volgens ons is alles in orde, we hebben de vergunningen gepubliceerd. We kennen de Bomenridders, dat ze tegen zijn is haast vaste prik. Daarom letten we goed op,” zegt een woordvoerder.

Volgens de Bomenridders is er tegen de kap van 45 bomen in Oosterflank niets meer te doen, aldus Van Overbeek. Maar over een plan elders in de wijk is ze wel boos. “Bij de kap aan het Malmöpad hadden mensen nog maar 2,5 week de tijd om bezwaar te maken. Schunnig vind ik dat.”

Ook de kap in Ommoord zit de organisatie dwars. “In de Kruidenbuurt zijn al tientallen bomen verdwenen. Om precies te zijn: 177 exemplaren, waarbij van 34 bomen niet bekend is of ze nu wel of niet kapvergunningplichtig zijn. Daar komen nu nog eens 49 bomen bij. Dat maakt 226, belachelijk veel. Het is raar beleid. En hierbij zijn nog niet de tientallen gekapte particuliere bomen opgeteld.”

Volgens de deelgemeente hoort voor iedere gekapte boom een nieuw exemplaar terug te komen. “Soms zijn bomen echt te oud om er mee door te gaan.” Toch spreken de Bomenridders van een treurige zaak. “Het is zonde dat er zoveel groen wordt gekapt.” Op 15 maart is er weer overleg tussen de Bomenridders en de deelgemeente.

Met toestemming overgenomen uit Algemeen Dagblad / Rotterdam-Oost, maandag 4 maart 2013

In het artikel wordt abusievelijk vermeld dat De Bomenridders weer op 15 maart met de deelgemeente Prins Alexander overleggen. Dat moet zijn: maandag 11 maart.