Foto: Vincent van Dordrecht

Hé, zien we dat nu goed? Is dat niet de ‘oer-Bomenridder’ Marcellus Hoornweg die daar op de foto staat in de Havenloods van 1 mei? Het foto-onderschrift onthult echter niets.
Maar dan lezen we in de Botlek 2 dat onze naamgever inderdaad van burgemeester Ahmed Aboutaleb een lintje opgespeld heeft gekregen. Ter ere van zijn strijd voor natuurbehoud, in het bijzonder de bescherming van weerloze bomen. Een ridder die nog een keer is geridderd.
Marcellus, van harte gefeliciteerd met je welverdiende onderscheiding!

De Botlek 2, woensdag 1 mei 2003

Hoornweg gaf aanzet Bomenridders

HOORNWEG GERIDDERD

Hij lijkt zo te zijn weg gelopen van de Nachtwacht, Marcellus Hoornweg. Vrijdag werd hij geridderd, net als plaatsgenoot A. Joosten en Gé Warnaar en Ailka Broekzitter uit Albrandswaard.

Door Joop van der Hor

Hoogvliet – Hoornweg, de Rembrandt van Hoogvliet, schildert niet alleen als zijn roemruchte voorbeeld, hij heeft ook net zo’n karakteristieke markante kop. De op 5 oktober 1950 geboren, bij Woonbron Hoogvliet werkzame buitenruimtekunstenaar heeft heel wat wapenfeiten op zijn conduitestaat.

Verkleed als ridder
Meest bekende is wel zijn strijd voor natuurbehoud en tegen de bomenkap op winkelcentrum Hoogvliet. Hij ketende zich in 1992, verkleed als ridder, vast aan een boom waarmee hij het startsein gaf aan de actiegroep ‘de Bomenridders’. Samen met o.a. Jeanne van der Velden zette hij zich jarenlang in voor het behoud van de natuur.

“Marcellus is een positief kritische werknemer die problemen in de samenleving benoemt en vervolgens met oplossingen komt”, zegt oud-directeur Woonbron Hoogvliet Erwin Zwijnenburg, één van de mensen die de aanvraag voor de koninklijke onderscheiding voor Hoornweg hebben ondersteund. Zwijnenburgs voorganger Jon van Eenenaam: “Hij spreekt mensen aan op hun afwijkend gedrag en weet ze te bewegen zich anders en waardevoller te gedragen.”

Inspiratiebron
“Zijn wapperende lange haren worden wel grijzer maar hij verliest ze niet, net zo min als zijn altijd leuke streken”, zegt voormalig deelraadsvoorzitter Kees van Pelt. Vriend en voormalig voorlichter van de deelgemeente Hoogvliet Peter van Druten: “Deze kleurrijke Hoogvlieter is een inspiratiebron, vooral voor kinderen. Hij is recht door zee en wars van politieke spelletjes.” Buurman en oud-bomenridder Leen van den Heuvel: “Marcellus gaat geen discussie uit de weg. Praat niet met hem over overheidszaken want hij maakt gehakt van je maar zal nooit grof worden.”
Zijn zoon Daniël is trots op zijn vader en ook Hoornweg zelf verraadt dat hij best trots is.

“Hij weet mensen te bewegen zich waardevoller te gedragen.”

Bomenridder van het eerste uur Marcellus Hoornweg verkleed als ridder bij deelraadsvergadering Hoogvliet stichting De Bomenridders Rotterdam

Bomenbeschermer Marcellus Hoornweg komt verkleed als ridder naar een deelraadsvergadering in Hoogvliet om de deelraadsleden te overtuigen van de onzin betreffende de kap van een aantal bomen in ‘zijn stad’.

Hoornweg: ‘Dit is niks voor mij’

Hoogvliet –  “Mijn pa komt altijd op voor de underdog en staat op tegen onrecht,” zegt zoon Daniël Hoornweg, trots op zijn vader. “Deze erkenning is zeker terecht, vooral vanwege zijn schilderprojecten met kinderen uit achterstandswijken.”

Gepassioneerd
Voormalig dagelijks bestuurder Jacqueline Cornelissen reageert: “Een bevlogen en gepassioneerd mens met een eigen mening die hij voor niemand onder stoelen of banken steekt.” Zelf reageert Hoornweg bescheiden op de toekenning. “Als ik dit van tevoren geweten had was ik thuis gebleven. Dit is niks voor mij.” Zijn ogen verraden echter dat hij best wel trots is op zijn onderscheiding.

Prachtig mens
Ineke Lukus-Eland schreef de aanbevelingsbrief van negen kantjes vol loftuitingen, feiten en anekdotes aan burgemeester Aboutaleb: “Marcellus is een prachtig mens, zowel van binnen als van buiten. Een man met een groot rechtvaardigheidsgevoel en de juiste normen en waarden. Hij is nu terecht lid van Oranje Nassau en mijn ridder!”

Met toestemming overgenomen uit De Botlek 2, waarvoor onze dank.