Capelle aan den IJssel – Het afschaffen van de kapvergunning zorgt voor meer ontevreden burgers over de voorgenomen kap en herplant. Zowel de communicatie, als de voorgenomen kap en de herplant blijken een probleem te zijn. Dit los je met het afschaffen van een kapvergunning (en de mogelijkheid van de burger om bezwaar te maken) niet op. Integendeel zelfs!

Trendy
Begin 2013. De gemeenteraad was om: deregulering is trendy en de kapvergunning overbodig. Door betere voorlichting zouden de burgers geen behoefte meer hebben aan het maken van een bezwaar tegen de voorgenomen kap. Niets blijkt minder waar te zijn.

De vrees van de Bomenstichting Capelle, dat die voorlichting niet veel meer dan een mededeling zou worden, bleek niet juist. De praktijk blijkt nog veel erger te zijn dan dat.

Ambtenarenpleidooi
De voorlichting over de kap en herplant, die klachten overbodig had moeten maken, blijkt in praktijk een ambtenarenpleidooi voor de door hen voorgestelde plannen. Mooie en soms ook onjuiste en vooral ingewikkelde, complexe verhalen, waarna mensen zich een beetje overdonderd voelen. En enkele dagen later, ook bedonderd. Tja,…dan krijg je natuurlijk klachten achteraf…

Hoe geef je voorlichting over complexe plannen? Als je een complex plan niet eenvoudig in 10 zinnen kunt vertellen, dan moet je het zeker niet met 100 zinnen proberen… Daarmee verdoezel je niet alleen de feiten, maar ook de gevolgen van de gemaakte plannen.

Onnodige kap
Sinds de gemeenteraad in Capelle aan den IJssel het besluit genomen heeft om de kapvergunning af te schaffen (mei 2013), ligt er nu al een tweede klacht over soms vermeende onnodige kap en in ieder geval een verkeerde boomsoortkeuze voor herplant.

Of deregulering zo nog wel goedkoper zal zijn???

Wordt vervolgd.

 

Edith Stuivenberg
Bomenstichting Capelle aan den IJssel