Skip to main content

“Ruk een boom of struik uit de grond, en je krijgt participatie”, grapte Ed Goverde, portefeuillehouder Buitenruimte van de deelgemeente Charlois, op de avond dat de Werkgroep Groen Charlois voor het eerst bijeenkwam. De reuring die het verwijderen van heesters op Zuid twee jaar geleden teweegbracht, leidde tot verzet bij bewoners. De SP-fractie lanceerde de campagne ‘Stop de kaalslag‘. Dit alles resulteerde in de nota ‘Groen Charlois, Meerjarenvisie 2012-2020’, die op 26 september 2011 werd vastgesteld door de Charloisse deelraad. De Bomenridders vinden dat dit initiatief navolging verdient in andere deelgemeenten.

Uitvoeringsprogramma
De Werkgroep Groen Charlois, bestaande uit één bewoner per wijk en vertegenwoordigers van bij groen betrokken organisaties, zal het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois gevraagd en ongevraagd advies geven op het gebied van groenonderhoud. Ook gaat zij de met de aanbevelingen aan de slag die in hoofdstuk 7 van de Groenota zijn opgesomd. De werkgroepleden stellen een zogenoemd uitvoeringsprogramma op. Dat wil zeggen: de aanbevelingen (wat gaan we doen) worden vertaald naar concrete acties (hoe gaan we het doen).

Tijdens de eerste bijeenkomst op donderdag 26 januari waren vier bewoners aanwezig en een vertegenwoordigster van stichting De Bomenridders. Twee bewoners hadden zich afgemeld. Na het welkomstwoord van Ed Goverde stelde iedereen zich voor en sprak haar of zijn verwachting uit. Vervolgens maakten de portefeuillehouders Ed Goverde en Alaattin Erdal, twee beleidsambtenaren, een landschapsarchitect en de beheerder van de werf Charlois afspraken met de werkgroepleden.

 

Werkgroep Groen Charlois groennota

Het kernteam legt uit wat de bedoeling is van het uitvoeringsprogramma, bestaande uit 10 doelen (aanbevelingen).

Complete grow kit
Zo zal er om te beginnen één keer in de 6 weken een vergadering plaatsvinden. Uit de groennota zijn 10 onderwerpen gekozen waaraan gewerkt gaat worden, zoals ‘groene erfafscheidingen’, ‘vergroening versteende wijken’ en ‘siergroen op beeldbepalende locaties’. De werkgroep krijgt begeleiding van een kernteam, bestaande uit twee beleidsambtenaren, een landschapsarchitect en de werfbeheerder.

Als huiswerk mogen de werkgroepleden een plattegrond van de deelgemeente Charlois inkleuren. Waar mag het groener? Welke terreintjes komen in aanmerking voor zelfbeheer? Waar is behoefte aan ecologische verbindingen? Vol ideeën en met een ‘complete grow kit‘, een cadeautje van de deelgemeente, ging de kersverse werkgroep naar huis.

Zie ook: Werkgroep Groen Charlois van start