Struiken weg, bewoners boos

Door 9 januari 2012augustus 4th, 20202012

Uitgegraven struiken liggen op een grote stapel tussen de Warande en de Herman Robbersstraat. De bewoners van dit wijkje achter de Goudsesingel in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk zijn op zijn zachtst gezegd onaangenaam verrast door deze ontgroeningsactie. De jongen die de graafmachine bedient kan wel zeggen: “Er komt iets moois voor terug,” maar hoe moeten de bewoners dat geloven als zij van niets weten? Zij hebben geen brief van de deelgemeente of van Gemeentewerken ontvangen over dit op handen zijnde plan, er heeft geen aankondiging in De Havenloods gestaan, helemaal niets. Volgens de werf en de deelgemeente hoeft ‘regulier onderhoud’ echter niet gemeld te worden.

 

De Bomenridders gesloopte struiken tussen Warande en Herman Robersstraat Kralingen-Crooswijk

Het gesloopte struikgewas tussen de Warande en de Herman Robbersstraat in Kralingen-Crooswijk

Bijna 2 jaar geleden sloegen bewoners in de deelgemeente Charlois alarm: daar werd op dat moment op grote schaal struikgewas weggehaald. Zonder dat mensen hiervan op de hoogte waren gesteld, of pas toen het te laat was en de struiken al verwijderd waren. Bewoners pikten dit niet en zij spraken in tijdens deelraadsvergaderingen. Ook De Bomenridders en de stadsvogeladviseur lieten van zich horen.

Regulier onderhoud
Een medewerker van de werf Kralingen-Crooswijk is verbaasd over de consternatie die is ontstaan naar aanleiding van de ontgroening tussen de Warande en de Herman Robbersstraat. “Het gaat om regulier onderhoud en gazonherstel, dat wordt normaliter niet gemeld,” legt hij uit. Als het om actieve bewoners gaat, licht hij de mensen mondeling in over wat er staat te gebeuren. Maar deze tuinen had hij ingeschat als ‘slaaptuinen’: mensen vertrekken ’s ochtends naar hun werk en komen ’s avonds weer terug. Bovendien kreeg de werfmedewerker de laatste 6 jaar nauwelijks respons van de bewoners aan de Johan de Meesterstraat, Bernardus Gewinstraat, Brussestraat en Carel van Nietveldstraat. Trouwens, als het nodig is, weten ze hem wel te vinden.

“Vorig jaar zijn de kopse kanten aangepakt,” vervolgt de medewerker van de werf Kralingen-Crooswijk. Daarvoor zijn vlinderstruiken teruggeplant. Dit jaar gaan de Cotoneasters (dwergmispels) eruit. “Die groeien namelijk erg hard en moeten twee keer per jaar worden gesnoeid. Ook zijn er klachten van omwonenden geweest dat de halfopen bergingen onder de huizen dichtgroeien.” In de plaats van de dwergmispelstruiken komen lage, bloeiende heesters terug, waarschijnlijk deze week of volgende week al.

Een bewoner kijkt beteuterd naar de graafmachine onder zijn balkon. Hij was juist blij met de struiken die inbrekers op afstand hielden.

Fysieke overlast
Op de vraag waarom de bewoners niet zijn geïnformeerd door de deelgemeente, antwoordt een medewerkster van de servicebalie dat de verantwoordelijkheid daarvoor bij Gemeentewerken ligt. Verder zegt ze hetzelfde als de man van de werf: regulier onderhoud wordt in principe niet gemeld. Alleen als bewoners fysieke overlast krijgen te verduren, bijvoorbeeld als zij hun auto niet meer in de straat kunnen parkeren, dan wordt daarover gecommuniceerd. Maar het schrikeffect – in dit geval veroorzaakt door het rigoureus verwijderen van struiken – valt niet onder dat criterium, aldus de servicebaliemedewerkster. Bewonersbrieven zijn bovendien kostbaar.

Waar servicebalie en werf het ook met elkaar over eens zijn, is dat je met een melding eerder onrust dan geruststelling creëert. Daarbij komt nog, dat er veel van dit soort projecten zijn, zo’n 20 per jaar.