Skip to main content

Hoe brutaal moet je zijn om toch bomen om te zagen, ook al heeft de rechter nadrukkelijk gezegd dat hiermee moet worden gewacht tot en met de einduitspraak? Jan Ochtman, voorzitter van Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik, kijkt er al bijna niet meer van op. “Wij hebben tegen de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek vanwege het ontbreken van enige vorm van integriteit in de loop van jaren een gezond wantrouwen ontwikkeld,” laat de natuurbeschermer in een e-mail weten.

Aan de Bergschenhoekseweg ligt het zogeheten Productiebos, een perceel van ruim 3 hectare. Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik koestert dit bos als buffer tegen de herrie van de hogesnelheidslijn, die op zo’n 250 m afstand langsdendert, en als afvanger van het vele fijn stof, uitgestoten door het nabije weg- en vliegverkeer. Ook broeden er verschillende (roof)vogels. De deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek heeft echter andere plannen met deze houtopstand en vroeg in april 2010 een vergunning aan voor het kappen van 27 populieren. De strijd om deze bomen te behouden duurt tot de dag van vandaag. “De deelgemeente is al sinds 2000 bezig om dit bos om zeep te helpen,” vertelt Jan Ochtman.

Baggerdepot
De komst van een baggerdepot, het Verdrag van Chicago: het deelgemeentebestuur haalde al eerder truken uit de kast om de bomen aan de Bergschenhoekseweg te laten omzagen. De reden voor de aangevraagde kapvergunning voor 27 populieren uit april 2010 luidde: “De bomen zijn dood of verkeren in slechte conditie, en er wordt geen herstel verwacht.” Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik betwistte dit en diende een zienswijze in – en vervolgens een bezwaar, toen de vergunning op 2 november 2010 werd verleend.

Na de hoorzitting van 1 februari 2011 bracht de bezwaarschriftencommissie direct advies uit. Maar het dagelijks bestuur nam alle tijd om zich hierover te buigen en tot een besluit te komen. Intussen begonnen houthakkers begin maart vast met het rooien van de populieren. Vlinderstrikvoorzitter Jan Ochtman trof daarop als de wiedeweerga een voorlopige voorziening bij de rechtbank. Het kappen werd tot de zitting op 9 maart stilgelegd.

Boomcontrolerapport
De rechter stelde de natuurbeschermingsorganisatie in het gelijk wat betreft de redenen om de populieren te kappen. Dat de bomen ziek zouden zijn of in een slechte conditie zouden verkeren, was inderdaad niet terug te vinden in het boomcontrolerapport van de werf Hillegersberg-Schiebroek. Wel zou de veiligheid van bezoekers van het bos en de langsrijdende landbouwer in het geding zijn. Voor het treffen van een voorlopige voorziening zag de rechter daarom geen aanleiding.

Torenvalken
Kennelijk moet het productiebos koste wat kost worden gekapt, want de deelgemeente laat geen gelegenheid onbenut om de kaplieden op pad te sturen. Zodra bleek dat er geen sprake was van een voorlopige voorziening, verschenen weer mensen met een hoogwerker aan de Bergschenhoekseweg. Dat inmiddels het broedseizoen was ingeluid en een paartje torenvalken zich in het bosje had genesteld, maakte geen enkele indruk. Een inspecteur van de Algemene Inspectiedienst (AID) moest samen met Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik de rooiwerkzaamheden stopzetten.

De moed zonk natuurbeschermer Jan Ochtman in de schoenen bij de gedachte aan het einde van het broedseizoen. “Als wij verder niets doen, wordt er na 15 juli weer driftig op los gehakt.” In beroep gaan was een optie. Maar de voorzitter zei zich tienmaal te bedenken: “Dit zou een totaalbedrag van € 906,00 betekenen, alleen al voor de rechtbank.” Stichting De Bomenridders schoot daarop financieel te hulp.

Tussenuitspraak
Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik ging op 3 mei 2011 in beroep. De rechter heeft hierover op 20 januari jongstleden een tussenuitspraak gedaan. Hij noemde het boomcontrolerapport ‘inconsistent’. Dat de populieren een gevaar zouden vormen, is in geen enkel rapport vastgelegd. Evenmin is er sprake van een klacht van de landbouwer die langs het productiebos rijdt. Bij deze voorlopige uitspraak trof de rechter meteen een voorlopige voorziening: er mag niet worden gekapt tot en met het tijdstip waarop de einduitspraak wordt gedaan. Hij achtte deze maatregel nodig, omdat de deelgemeente vóór 1 februari de overige bomen wil rooien (door tussentijdse rooiwerkzaamheden zijn er inmiddels al zo’n 9 van de 27 bomen verdwenen).

Hoogwerker
Stichting De Bomenridders feliciteerde Jan Ochtman met het behaalde resultaat en de bemoedigende uitkomst. Maar de hoogwerker stond alweer klaar. Niets of niemand weerhoudt de bomenslopers. “De rooiwerkzaamheden zullen hervat worden,” meldden zij, lak hebbend aan rechterlijke uitspraken, gealarmeerde torenvalken en luid roepende grote bonte spechten. De voorzitter van de Vlinderstrik belde subiet de rechter en deed aangifte bij het Regionaal Milieuteam van onrechtmatig gerooide bomen. Op last van de rechtbank werden de werkzaamheden op dinsdag 24 januari stilgelegd. Voor hoelang?

 

Productiebos Bergschenhoekseweg Hillegersberg-Schiebroek

Het fraaie Productiebos dient als groene buffer voor de omgeving