Skip to main content

Slechts 7 populieren waren beoordeeld door een boomadviesbedrijf. Toch zouden alle 19 populieren ziek zijn. De Bomenridders maakten bezwaar tegen de verleende kapvergunning, omdat deze op basis van onvolledige gegevens was afgegeven. De hoorzitting moet nog plaatsvinden. Maar nu de bomen al zijn omgezaagd, heeft het weinig zin meer om voor hun behoud te pleiten.

Ziek
Op de digitale deelgemeentepagina van 7 december 2011 lazen wij dat de omgevingsvergunning voor het kappen van 19 populieren was verleend. ‘Bomen zijn ziek’, stond er in de aanvraag (26 oktober 2011). De verleende vergunning repte niet over ziekte. Nu was de reden voor het kappen van de bomen als volgt omschreven: ‘een aantal bomen staat scheef en levert gevaar op. Een aantal moet wijken voor nieuwbouw’. Hierop verzochten wij de deelgemeente om aanvullende informatie. Wij ontvingen 2 pagina’s van de bomenrapportage van een boomadviesbureau met de beoordeling van slechts 7 populieren. Hoe zat het met de overige 12 bomen? De beoordeling daarvan ontbrak.

Summier
Wij verzochten de deelgemeente om het volledige rapport van het boomadviesbureau inzake de populieren aan de Ringdijk 20. Een medewerker stuurde ons aanvullende gegevens, maar dit rapport behandelde slechts 7 bomen. Van de werf ontvingen we op verzoek het advies. Maar dit verslagje was zo summier en algemeen, dat we nog steeds niets wijzer waren geworden. Een werfmedewerker verwees ons daarop naar de opsteller van de bomenrapportage. Deze liet per e-mail weten: “Ik ben niet bekend met de inhoud van de kapaanvraag. Voor aanvullende informatie zult u zich daarom moeten wenden tot de aanvrager of de vergunningverstrekker.” De ontbrekende gegevens hebben wij niet boven water kunnen krijgen.

Boomadviesbureau
De 19 populieren bestonden uit 8 Canadese populieren (Populus x canadensis) en 11 Italiaanse populieren (Populus nigra ‘Italica’). Van deze bomen waren 6 Canadese populieren en 1 Italiaanse populier individueel beoordeeld door een medewerker van een boomadviesbureau. Ook wij hadden een kijkje genomen bij de bomen. De meeste Italiaanse populieren stonden gewoon netjes recht. Bovendien is deze soort veel minder takbreukgevoelig dan de Canadese populier.

Voorbarig
Dat de bomen in de weg zouden staan voor de nieuwbouw van een overdekte speelvoorziening, is klinkklare onzin: het gebouw komt op ruime afstand van de bomen te staan. Dat is ook duidelijk te zien op de tekening op pagina 10 van het bestemmingsplan Plaswijckpark. Bovendien: het projectbestemmingsplan ‘Overdekte speelvoorziening Plaswijckpark’ is nog niet onherroepelijk. Het vaststellingsbesluit inzake dit plan lag tot en met 10 februari 2012 ter inzage. Om dan de bomen nú al te kappen, vinden wij erg voorbarig. Verder vroegen wij ons af of de aanvrager van de vergunning in het bezit is van een ontheffing op de Flora- en Faunawet, aangezien er vleermuizen – een beschermde diersoort – in het gebied aanwezig zijn.