Bomen beschermd na waarschuwingen

Bouwbedrijf Dura Vermeer heeft eindelijk, na diverse waarschuwingen van de werf Feijenoord, bescherming rond de platanen aan de Laan op Zuid aangebracht.

Bomenposter
De Bomenridders klopten half februari bij de werf aan om door te geven dat er weinig rekening werd gehouden met de bomen op de locatie waar woningen worden gebouwd onder de naam ‘Zuiderspoor‘. De platanen, staande op de bouwplaats, ontbeerden iedere bescherming conform de Bomenposter. In maart trokken wij wederom aan de bel bij de Feijenoordse beheerders van de buitenruimte. Tot tweemaal toe, want de bouwer bleef hardnekkig in gebreke. De opmerkingen van een opzichter leidde slechts tot een minimale verbetering.

IJzerdraad
Pas na een ‘finale’ waarschuwing begreep Dura Vermeer dat het menens was. Om een ‘zaak’ – een handhavingstraject van de dienst Stadstoezicht – te voorkomen, zijn in allerijl planken tegen de stammen van de platanen aangezet. De constructie, bijeengehouden door ijzerdraad, oogt enigszins provisorisch, maar de bomen zijn nu in ieder geval beschermd.

 

Beschadigde plataan Laan op Zuid

Voor deze plataan kwam de reddingsoperatie van stichting De Bomenridders in samenwerking met de werf Feijenoord helaas te laat. Wie gaat dat betalen? Kabel- en leidingleggers – en in dit geval een bouwer – komen maar al te vaak ongestraft weg met beschadiging van bomen. Als de gemeente Rotterdam serieus om haar bomen geeft, zal zij maatregelen moeten treffen om dit soort ongein in de toekomst te voorkomen.

Keiharde valuta
Wij waarschuwden onlangs nog de werf Noord omdat kabellegger Baas TBI boomwortels in de Zomerhofstraat kapot trok. Kabel- en leidingleggers komen maar al te vaak ongestraft weg met de beschadiging aan boomwortels, lezen wij in een interessant artikel van boomzorg.

Leidingleggers
Rotterdam wil een groene stad zijn voor haar bewoners. “Ruimte maken voor en goede groei van de bomen geven we de hoogste prioriteit”, aldus de gemeente op haar webpagina over de Bomenstructuurvisie. Wellicht is het een idee dat de bomenminnende havenstad een cursus organiseert voor bouwers en leidingleggers over het belang van bomen en hun waarde. Want die is namelijk ook in keiharde valuta uit te drukken – al vergeten veel mensen dat dikwijls.


Reageer!