Skip to main content

De leiplatanen die decennialang het Weena begeleidden, zijn twee straten opgeschoven. De bomen moesten wijken voor de grootschalige reconstructie van het zogeheten ‘Rotterdam Central District’. In eerste instantie zouden de bijzondere platanen naar de Gemeentekwekerij aan de ir. P. Kosterlaan verkassen. De Bomenridders waren dan ook verrast toen zij de leibomen rondom het Delftsehof ontwaarden.

Carré
“Dat was een spontane actie,” legt Jesse van Elsberg, projectleider bij Gemeentewerken Rotterdam, uit. “Architectenbureau ZUS en eigenaar van het Schieblock, LSI project investment nv, vatten het plan op om de verharde ruimte te vergroenen.” Van de ruim 60 leiplatanen zijn er 32 in een carré aan het Delftsehof geplaatst. De overige bomen zijn naar de ir. P. Kosterlaan gebracht.

Parkeerterrein
Op de vraag of er een park komt temidden van de bomen, antwoordt Van Elsberg ontkennend. “Het moet een parkeerterrein blijven.” Wel is ZUS bezig met het ontwerpen van een ‘loungeplek’ naast de parkeerplaats. Ook komt er een verbinding met de Luchtsingel, het project – ook van ZUS – dat onlangs het Stadsinitiatief won. De luchtsingel is een houten voetgangersbrug die nieuwe plekken aan elkaar rijgt. De bedoeling is dat bouwplaatsen tot parken transformeren en donkere hoeken speelplekken worden.

Blik
Via een doorbraak in één van de panden kan het voetpad langs het Schieblock op de luchtsingel aansluiten. Alles in het kader van een vergroeningsactie van het gebied. Helemaal top! Nu alleen nog iets verzinnen om al het blik aan het zicht te onttrekken.