Skip to main content

Geen glazen pui: platanen gespaard?

Door 20 januari 2012augustus 4th, 20202012

De architect zal vast en zeker balen, maar De Bomenridders zijn blij: de Commissie voor Welstand en Monumenten heeft negatief geadviseerd over de futuristisch aandoende transformatie van het oude postkantoor op de hoek Meent/Coolsingel naar een winkelwalhalla. Langs de gevel aan de Meentzijde staan 10 grote platanen. Met de aanbouw van een gigantische glazen ‘verticale foyer’ hadden zij zeker het veld moeten ruimen. Terwijl er al zo weinig bomen staan aan de Meent.

Het PvdA-raadslid Rita Brons maakt zich ook zorgen over de mogelijke komst van een consumptiepaleis, maar dan vanuit het oogpunt ‘cultureel erfgoed’.  Zij heeft op 18 januari vragen gesteld aan het college. Zo wil Brons graag weten of het gemeentebestuur het advies van de welstandscommissie overneemt. Ook is zij benieuwd of het bestuur een inhaalslag wil maken wat betreft het behoud van monumentale gebouwen.

De platanen zijn dan qua omvang nog geen monument (dan moeten zij een omtrek hebben van minstens 361 cm), maar wel zijn zij onlosmakelijk verbonden met het vooroorlogse postkantoor.

 

Oude postkantoor Rotterdam

Het eerste ontwerp van de architect Ben van Berkel voor het tot winkelwalhalla getransformeerde oude postkantoor (2008).

 

Transformatie oude postkantoor Meent

De enorme glazen pui aan de Meentzijde, de zogenoemde 'verticale foyer' van het definitieve ontwerp, laat geen plaats voor de platanen die er nu staan...

Oude postkantoor Coolsingel nieuw plan

... maar het nieuwste ontwerp is aan de Coolsingelzijde ook wel erg kaal. Waar zijn de bomen gebleven?