Delfshaven laat lindebomen kappen

Aan de lindebomen in de Van Lennepstraat mankeert helemaal niets. Ze  blaken van gezondheid. Toch heeft het dagelijks bestuur van de deelgemeente Delfshaven op 7 mei een omgevingsvergunning verleend voor het kappen van 33 volwassen exemplaren, plus een sierkers. Reden: enkele bewoners die steen en been klagen over honingdauw. Dit plakkerige spul is afkomstig van bladluizen die ‘s zomers in de lindebomen zitten. Voor De Bomenridders is het duidelijk: gezonde bomen kap je niet, punt uit.

Een bomenminnende buurtbewoner heeft een fantastische webpagina gemaakt: de anti-kap-support-pagina. Wij hopen uiteraard op veel steun!

Meer groen
Het bestuur van Delfshaven stelde nog geen 3 maanden geleden het Beleidskader Buitenruimte 2011-2022 vast: “[We] willen meer groen in straten en op pleinen.” Maar het laat tegelijkertijd zijn oren hangen naar een paar notoire klagers en kiest daarom voor het laten omzagen van kerngezonde, volwassen bomen. Hoe geloofwaardig ben je dan nog?

Rotbomen
Mevrouw Van Es voert al jaren een verbeten strijd. Die rotbomen in de Van Lennepstraat zullen en moeten weg van haar. “Al jaren klagen we. Als we een vuilniszak in dat ding willen gooien, plakken we. Dit vind ik milieuvervuilend!” laat de bewoonster in een interview met Radio Rijnmond uit 2009 weten. “Dit tast ons woongenot aan.” Ze sprak ook in tijdens de deelraadsvergadering op 1 december 2011, net als De Bomenridders. “We zijn niet tegen groen, maar deze bomen geven zó veel troep!” meende mevrouw Van Es.

Sappige Loten
De luizenoverlast is afhankelijk van het weer. Volgens de groenbeheerders was er in 2010 en 2011, met relatief koele en natte zomers, amper sprake van plakhinder. Nota bene heeft de klaagster het probleem deels aan zichzelf te wijten. Ze eiste voortdurend dat de lindebomen, die ook nog eens te groot zijn in haar ogen, werden gesnoeid. Maar daardoor maken de bomen juist extra jonge loten aan. Een waar smikkel- en smulfestijn voor de gehate bladluizen, die zich massaal op het sappige nieuwe groen storten.

Natuurlijk
Een luizenplaag is een natuurlijke vorm van overlast en duurt in een gemiddelde zomer niet meer dan 3 maanden: daar zaag je geen gezonde, volwassen bomen voor om. En iedere regenbui in de zomer vermindert de overlast een beetje. Voor De Bomenridders is het duidelijk: gezonde bomen kap je niet, punt uit. Bomen leven tientallen, soms honderden jaren en zijn al die tijd mooi en nuttig.


27 Reacties

 1. Piet van Zuid

  Gewoon kappen die vieze bomen. Zij zijn niet geschikt voor in een woonwijk.
  En anders dienen De Bomenridders alle schoonmaakkosten en schade te vergoeden. Eventueel uitvechten voor de rechtbank.

 2. Beste ridders,
  In Schiedam voert Irado biologische bestrijding van bladluizen op lindes uit met Adalia Bipunctata, lieveheersbeestjes met twee punten. Er worden zakjes met larven in de bomen gehangen. De beestjes eten de bladluis op.
  Dit is van belang voor het bestrijden van de plakkerige honingdauw. Verders schrijft ‘de Echo’ nog dat bladluis bestrijden goed is omdat een plant last kan krijgen vcan groeistoornissen, verdrogen en zelfs afsterven.
  Dit zal met de lindes natuurlijk niet gebeuren!

 3. Dick E. Boom

  Ik stel voor de bomen te verplaatsen naar de tuin van jullie stichting cq vrijwilligers. Kunnen jullie er in de zomer lekker onder gaan zitten. Iedereen tevreden toch?

 4. Wim Heitinga

  Ik vind dat er nog wel veel meer bomen gekapt mogen worden!

  Hier bij mij in de straat ook. Allemaal van die vieze kastanje bomen. Helemaal niks heb je er aan en ze nemen al het zonlicht weg. Zo kan ik natuurlijk nooit lekker bruin worden!!!

 5. Bomen horen in het bos

  CITAAT van Isolde van Overbeek in een filmpje van RTV Rijmond : “JA, ik heb hier gewoon geen zin in”. (vervolgens rent Isolde van Overbeek hard weg bij de getergde bewoners, die ze geen gefundeerd antwoord op hun vragen kan bieden)

  Mijn beste Isolde,

  Wat dacht je van de bewoners, jij wereldvreemde boomknuffelaar?! De bewoners zijn die specifieke soort bomen (en niet elke soort boom) al jaren-en-jaren zat en hebben geen zin in jouw fascistische milieu-ideologie !!!

  Bemoei je met je eigen straat en niet die van een ander !

 6. Weg met die bomen. Het lijkt me duidelijk dat veruit de meeste bewoners er last van hebben, ik vraag me af of de boomridders daadwerkelijk zelf in de straat wonen.

 7. De gemeente heeft al besloten! Alle bomen worden gekapt, maar er komen andere exemplaren voor terug (kleiner).

  Ik snap de hele ophef niet, ik heb een tijdje in Hoogeveen gewoond, met ook een irritante boom, ook steeds plakspul op de Mercedes, zonde zonde zonde.
  De hele buurt klaagde er over.

  Je gaat gewoon naar een hovenier en zegt dat je een boomstronk in de grond hebt die niet verder mag groeien (ivm leidingen ofzo), je krijgt een goedje mee en dat spuit je in de gezonde boom, de boom gaat snel dood. Daarna bel je de gemeente of ze de dode boom willen kappen.

  Einde discussie!

  KAPPEN NOU!

 8. Rick Vogelschrik

  Beste Piet,
  Er zijn héél véél meer levende organismen die dus niet in onze woonwijken
  thuis horen. Die worden toch óók niet “om zeep geholpen” 😉

 9. Mr pannekoek

  Waar bemoeien de boomridders zich mee!

 10. Rotterdammer

  Kappen met die bomen. Zet er maar een paar voor terug die niet zulke troep leveren.
  Kosten aan vervangen / schoonmaak voertuigen zijn vele malen hoger (ook voor milieu) dan wat deze bomen nu opleveren. Buurt heeft meer dan honderd handtekeningen verzameld van mensen die schoon genoeg hebben van die vieze bomen.

  Fijn dat de deelgemeente eens luistert naar bewoners in plaats van stennis-schoppende betweters.

 11. @Piet van Zuid:

  Het slaat ook helemaal nergens op dat deze bomen ridders per sé die bomen willen behouden terwijl een meerderheid ze weg wil. Heb je dan een plank voor je kop? En in plaats van goede argumenten te verzinnen waarom die bomen toch zouden kunnen blijven blijft het op een ‘gezonde bomen kap je niet, punt uit’ stil.

  Wat is de toegevoegde waarde van die bomen uberhaupt voor de natuur? Richt je aandacht op regenwouden die per hectare worden gesloopt, niet op een paar bomen waar buurtbewoners zich aan ergeren. Zo ben je efficiënter en doe je meer voor de natuur dan dit zielige gezeik.

 12. P Saarloos

  @Piet van Zuid:

  Ik woon al 30 jaar in Rotterdam en over zoiets zeiken is een beetje ongehoord.

  Waarschijnlijk stonden die bomen er al voordat die mensen er kwamen wonen, (en aan de zwart-wit foto te zien is dat dus ook zo) het is een beetje stom voor hier en de buitenwereld als we gezonde bomen gaan kappen. (let op vul het woordje duur in, want de gemeente plaatst er weer andere bomen voor in de plaats en dat is stelen van de Rotterdamse belastingbetaler) en nu gaat de gemeente er nieuw bomen plaatsen, dan zit je over 30 jaar weer met hetzelfde probleem.

  Maar met de schade moeten de bewoners ook niet mee zitten. Ik zou de bomen gewoon laten verplaatsen naar een mooi plekkie in het park.

 13. Angelique Bolk

  Wordt er niet wat essentieels vergeten? De bomen staan in de openbare ruimte. Het kapitaal van deze bomen bedraagt om en nabij 100.000 euro. Kapitaalvernietiging wanneer deze bomen worden gekapt.

  Gemeente Rotterdam, Delfhaven, is het een idee, om de bewoners een autohoes t.w.v. 10 euro per stuk te geven en 1 of twee keer de glazenwasser op kosten van de gemeente langs te sturen. Een goedkopere oplossing, goed voor het milieu, goed voor de portemonnee van de welstand en goed voor behoud van het gemeentelijk kapitaal. Het kapitaal van de inwoners van Rotterdam.

 14. AngeliqueBolk

  @Piet van Zuid: Dream on! Het is gemeentekapitaal!

 15. AngeliqueBolk

  @P Saarloos: Op jouw kosten? Lijkt me een strak plan. Verplaatsen maar.

 16. AngeliqueBolk

  @Henk: @Dick E. Boom: Goed idee. Kan de gemeente de rekening voor het verplaatsen doorsturen?

 17. AngeliqueBolk

  @Bomen horen in het bos: Wij zijn heel trots op de inzet van Isolde. Dus spui gerust je mening, maar weet dat de leden van de Bomenridders vierkant achter hun bestuursvoorzitter staan.

 18. AngeliqueBolk

  @Dave: En dan heb je een serieus probleem. Dan wordt het een strafbare zaak. Je vernietigt namelijk kapitaal. En dus bega je een financieel delict. We laten je advies dan ook graag hier staan, voor het geval dat…

 19. Met veel plezier de berichtgeving over de geplande bomenkap en de reactie van Stichting Bomenridders gevolgd op TV Rijnmond.

  Wat me daarbij verbaasde was de argumentatie die Isolde van Overbeek naar voren bracht. Het standpunt ‘gezonde bomen kap je niet, punt’ is duidelijk. Maar waarom stelt Stichting Bomenridders dan uberhaupt voor de camera vragen over het aantal of aandeel van de bewoners die voor kap is?

  ‘Niet iedereen is voor de bomenkap’ is als besliscriterium onredelijk en onhoudbaar. Vervolgens voor de camera stellen ‘125 handtekeningen zijn niet de meerderheid’ is een redelijker besliscriterium, want democratisch, want het geeft bewoners een stem wat betreft de inrichting van hun eigen leefomgeving. Bovendien is het een claim die geverifieerd kan worden. (Tel het aantal bewoners en toets of opgaat: 125 handtekeningen > 50%)

  Uit het item van TV Rijnmond valt niet op te maken wat nu de werkelijke positie van Stichting Bomenridders is. Is een aantoonbare meederheid van de bewoners vóór de kap nu wel of niet een valide besliscriterium in de ogen van Stichting Bomenridders? Of blijft Stichting Bomenridders bij haar punt dat democratische meer- of minderheden er uberhaupt niet toe doen, en dat gezonde bomen gewoon niet gekapt dienen te worden?

  Dat zou ik, wellicht ook namens geinteresseerde bewoners, graag willen weten.

 20. Isolde van Overbeek

  Beste Eric,

  125 Handtekeningen is natuurlijk een heleboel. Maar hoe zit het met de bewoners die de bomen willen behouden in de Van Lennepstraat en naburige straten? De Van Lennepstraat zuid telt 260 huishoudens. Volgens het Compendium voor de Leefomgeving woonden er in Nederland in 2010 gemiddeld 2,2 personen per huishouden. Dat betekent dat er 570 mensen in de Van Lennepstraat wonen. Oftewel: 1 op de 5 bewoners heeft zijn/haar handtekening gezet voor het kappen van de lindebomen, nog afgezien van de rechtsgeldigheid van die handtekeningen. Hieruit concludeer ik dat de overlast niet collectief en breed wordt gedragen. Daarnaast geldt natuurlijk het beleid van de deelgemeente en de gemeente. Wat streven zij na? Zij willen allebei vergroenen. Het kappen van gezonde bomen druist hier volledig tegenin.
  Het is natuurlijk vervelend als je scooter of de stoep plakt van de honingdauw. Maar weegt het kappen van 32 gezonde bomen op tegen dit ongemak, dat hooguit 3 maanden duurt? In een deelgemeente die het meest stenig is van alle deelgemeenten? Strookt dit voornemen met het vergroeningsbeleid van de deelgemeente en gemeente? Overlast is een subjectief begrip. Wat de ene persoon als overlast ervaart, is voor de ander geen probleem. Verder is de luizenoverlast tijdelijk van aard: hij steekt voornamelijk de kop op bij droog en warm weer. Een regenbui – en die vielen er genoeg deze week – vermindert de hinder. De honingdauw – uitwerpselen van bladluizen die zich voeden met de suikers uit de lindebladeren – is eenvoudig te verwijderen met een lauw sopje. De bewoners hebben het steeds over ‘hars’, maar hars is een geheel andere substantie. Honingdauw is wateroplosbaar, in tegenstelling tot hars. Het plaksel is niet schadelijk en tast de autolak niet aan. Met andere woorden: de mate van overlast is niet zodanig ernstig dat deze de grenzen van het maatschappelijke aanvaardbare overschrijdt. Nog afgezien van het al eeder genoemde vergroeningsbeleid. Daar komt ook nog de precedentwerking bij. Als de lindebomen omgaan, is het hek van de dam. Want er zijn altijd wel mensen die balen van bomen. Zo heeft een man uit IJsselmonde tot en met de Raad van State geprocedeerd om 36 gezonde populieren te laten omzagen omdat hij zo’n last had van de pluisjes van die bomen. Hij is gelukkig in het ongelijk gesteld. In Krimpen aan de Lek wilden bewoners 20 gezonde iepen laten omzagen, want ze vonden die iepenzaden zo vervelend. Ook daar was sprake van zo’n 100-150 handtekeningen. Op 1e Pinksterdag fietste ik over de Hoofdstraat aldaar en stelde blij vast dat de bomen er nog stonden. In de Mijnkintbuurt in de deelgemeente Charlois speelde de luizenkwestie ook: bewoners baalden van die ‘druipbomen’. Maar het bestuur heeft zijn poot stijf gehouden. Zie: Nieuwsbrief Inrichtingsplan Mijnkintbuurt januari 2012. Overigens heeft het bestuur van de deelgemeente Delfshaven ook niet toegegeven aan de klachten van bewoners uit de 2e Schansstraat en de Schietbaanstraat, waar hetzelfde probleem speelde. Ik ben dus wel benieuwd wat het verschil is met de Van Lennepstraat.
  Door al het gejammer over die vermaledijde luizen (uiteindelijk zijn het de luizen die voor overlast zorgen, niet de bomen – maar ik moet natuurlijk oppassen met wat ik schrijf, anders krijg ik de Partij voor de Dieren op mijn dak) zou je bijna vergeten dat bomen ook een positieve bijdrage leveren: ze filteren schadelijke stoffen uit de lucht, allerlei dieren – vogels, insecten, vleermuizen – vinden er voedsel en beschutting, bomen en struiken verminderen de hittestress, ze maken de stad aantrekkelijk, je kunt er de seizoenen aan aflezen, ze nemen CO2 op, enzovoorts. Bovendien geuren lindebloesems heerlijk. Trouwens: het is dit jaar het Jaar van de Bij. Linden zijn een uitstekende voedselbron voor bijen. Omdat het helemaal niet goed gaat met de bijen, zouden de lindebomen in de Van Lennepstraat alleen daarom al niet omgehakt mogen worden.

 21. Beste Isolde,

  Dank voor je uitgebreide antwoord. Ik ken de feiten natuurlijk niet zo goed en mijn vragen hadden enkel en alleen betrekking tot het fragment dat ik zag op TV Rijnmond over de kwestie. Daaruit kwam niet goed naar voren hoe de verhoudingen voor- en tegenstanders van bomenkap lagen. Dit had deels ook te maken met de onduidelijkheid die je creerde met uitspraken als ‘Het zijn niet alle bewoners’.

  (Al denk ik wel dat er nog een correctie nodig zou zijn voor het aantal 18+ ers wanneer we uitgaan van 2,2 inwoners per huishouden in de straat dus 570 inwoners in totaal – anders zijn we heel creatief aan het boekhouden).

  Ik vind de boodschap dat er nog het e.e.a. gedaan kan worden om de overlast te bestrijden overigens sterker dan de boodschap dat de overlast maar voor lief genomen moet worden. Gevoelsmatig weegt zeggenschap over de eigen leefomgeving zwaar bij mij – en vermoedelijk bij heel veel mensen. Je wilt als stichting niet dat mensen een hekel krijgen aan bomen en natuur door hier inbreuk aan te doen.

 22. Weer een teken van totale armoede.
  Wat allen vergeten is dat je de stelling ook kan omdraaien:
  We halen alle onder de boomkronen bevindende parkeerplaatsen weg.
  Probleem opgelost. In het gebied ten zuiden van de straat kan een parkeergarage gebouwd worden voor de bewoners zoals er in Rotterdam al zoveel te vinden is.

  De bewoners die tegen zijn, ken ik al. Dat zijn van die figuren die al moeten ze naar de plee (schijten) willen, nog met de auto moeten gaan.

  Met armoede bedoel ik dat er niemand geen goed compromis heeft uitgebracht.
  Mijn voorstel is het volgende:
  Haal alle bomen weg aan de zijde waar deze vlak bij de huizen staan.
  Hier kan je dan extra parkeervakken maken. Aan de andere kant van de straat verwijder je de parkeervakken en andere stenen rondom de boom.
  Rondom elke boom maak je een perk, waar ook nog struiken kunnen staan.
  Resultaat: Parkeerplaatsen worden gecompenseerd aan de andere kant van de straat. De helft van de bomen blijft behouden. Omdat zij in groenvakken staan kunnen deze nog verder uitgroeien ter compensatie van de verloren bomen. De straat gaat er veel beter uitzien! Kortom, in deze straat is nog veel mogelijk.

  Helaas gaat de fantasie van de bovengenoemde bomenhaters niet verder dan domweg en fantasieloos kappen en opnieuw planten.

  Graag reacties op dit voorstel!

  Isolde, sterkte!

 23. ik heb nog niemand gehoord over de heerlijke geur van de bloesem, bovendien is de linde een geweldige dracht plant voor de bijen, die nu in rotterdam worden uitgezet. het is dus onbegrijpelijk dat deze voedingsbron voor de bijen wordt weggehaald door diezelfde gemeente!!

 24. Beste Bomenridders,

  Heeft de Stichting (of evt bewoners die voldoen aan het zichtcriterium) tijdig bezwaar ingediend tegen de beslissing?

  mvrgr,
  Rosa

 25. Ja Rosa, en er heeft op 2 augustus j.l. een hoorzitting van de ABC plaatsgehad. Dat heeft niet tot een herziene beschikking geleid. Maar op 28 augustus j.l. heeft de Voorzieningenrechter beslist, dat het bestuur een nieuwe beschikking moet schrijven met inachtneming van zorgvuldiger belangenafweging w.o. de geïnvesteerde boomwaarde en de mogelijkheden tot verplanting beter uitwerken. Bij deze zitting was geen enkele bewoner van de van Lennepstraat aanwezig.

 26. Ik lees met oprechte verbazing sommige reacties van mensen die blijkbaar liever op een parkeerplaats wonen dan een buurt met groen. Vergelijk eens Hillegersberg met Oude noorden… Wat is het grote verschil, behalve het formaat huizen? Juist, mooie tuinen en bomen maken een woonplaats mooi, gezellig, intiem… Het draagt bij aan het woongenot. De seizoenen die elkaar afwisselen, het licht dat door de bladeren speelt, de vogels die ergens een nest bouwen. Waarom steken we niet meer energie in onze directe omgeving? Lekker buiten actief zijn, beetje zon meepakken ( ja ook in de schaduw wordt je bruin). Bomenridders ik ben jullie dankbaar voor alle moeite die jullie doen voor Rotterdam. Zonder groen zou iedereen super depressief zijn.

 27. @AngeliqueBolk: Angelique,

  Maak je toch niet zo druk. Deze mensen kunnen nu eenmaal niets anders waarderen dan hun eigen huis, auto en biertje. Tokkies zijn het. Argumenten halen waarschijnlijk weinig uit; voor hen is alles overlast-tenzij het in hun tokkie plaatje past. Liefts zouden ze alle natuur veranderen in een tegeltuintje voor hun barbeque.

Reageer!


Gedeeld