Het spiksplinternieuwe sportpark en stadion van Hockeyclub Rotterdam aan de Hazelaarweg werden 11 jaar geleden geopend. Maar Rupsje Nooitgenoeg wil nog meer areaal groen opslokken – letterlijk en figuurlijk. Middenin het bosplantsoen aan de Jasonweg/Ankie Verbeek-Ohrlaan moet een sport- annex gezondheidscentreum verrijzen. “Een commercieel paleis,” aldus een boze bewoner. Maar de leden van de Commissie Schiebroek-Terbregge vinden het stuk voor stuk een prima plan, inclusief de GroenLinks-fractie.

Fitnesscentrum
De Hockeyclub Rotterdam (HCR) broedt al bijna 4 jaar op de plannen om het huidige complex uit te breiden met een fitnesscentrum, een medisch cluster, een buitenschoolse opvang (BSO) en een sportwinkel. Stichting De Bomenridders is uiterst verbaasd als zij een bericht van een deelraadslid ontvangt over het initiatief van de hockeyclub. We hebben anderhalve dag de tijd om ons in de kwestie te verdiepen en eventueel een inspreekreactie te schrijven als wij willen inspreken op 9 oktober.

Onaangenaam verrast
Is Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik op de hoogte van dit potentiële sport- annex gezondheidscentrum? En Bewonersorganisatie 110-Morgen? We vragen het na en constateren dat anderen net zo onaangenaam verrast zijn als wij dat er weer een stuk groen wordt opgeofferd voor een dubieus pand.

Groene buffer
Jan Ochtman, voorzitter van Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik, ging er aanvankelijk vanuit dat het gezondheidscentrum gerealiseerd zou worden binnen het terrein van HCR zelf. Maar na bestudering van de Nota van uitgangspunten wordt hem duidelijk dat het plan de groene buffer rondom HCR, die ook dienst doet als ecologische verbindingsstructuur, ernstig aantast. “Zonder enige noemenswaardige compensatie,” merkt Ochtman op. “Dit is in strijd met het bestemmingsplan ‘Schiebroeksepark’ uit 2010.”