Skip to main content

Dat zijn beslist geen ‘kwekerijsprieten’ die de gebroeders Kraaijeveld op 2 april aan het planten zijn. In de middenberm van de Oostmolenwerf wachten 2 enorme bomen met dito kluit tot ze de grond in mogen.
Later blijkt dat er niet 2, maar 4 nieuwe bomen zijn geplant. De stamomtrekken meten tussen de 92,5 cm en de 100 cm. Daar zeg je ‘u’ tegen! De standaardmaat ’16/18′ die de gemeente normaliter aanplant – boompjes met een stamomtrek van 16-18 cm – valt hierbij in het niet.

Kapitaal
Zo’n forse boom is wel een stukje duurder: € 5.000,-. Maar dan heb je ook wat. Bovendien compenseren de nieuwe bomen de grote hoeveelheid biomassa die is verdwenen. Tevens vertegenwoordigden de bomen die gekapt zijn een aanzienlijk kapitaal. Mensen zouden zich daar meer bewust van mogen zijn.

We nemen contact op met Aad van Leeuwen, beheerder van de werf Rotterdam Centrum, om te vragen welke boomsoorten aan de Oostmolenwerf zijn verschenen. Omdat er nog geen blad aan de bomen zit, is dat heel moeilijk om te zien.
De werfbeheerder vertelt dat het 4 zilveresdoorns zijn. En passant meldt hij dat ook aan de Mariniersweg nieuwe, uit de kluiten gewassen bomen zijn geplant: 8 platanen met een omtrek van circa 70 cm. Aad van Leeuwen gaat door met opsommen: op het Willemsplein komen 9 nieuwe iepen te staan (nummer 10 volgt in het najaar), in de Zijdewindestraat zijn 8 amberbomen met Boomplantdag in de grond gezet en de Schiedamsevest is aangekleed met 14 bomen, waarvan 7 beuken en 5 Anna Paulownabomen.

Mythe
Al die bomen hebben ‘een maatje meer’. Hiermee is de mythe, dat het beter is om ‘sprietjes’ aan te planten omdat die beter zouden aanslaan en sneller zouden groeien, ontkracht. Waar een wil is, zijn grotere bomen voor handen.