Skip to main content

Ruim 1.000 bomen gekapt binnen een maand in Rotterdam

Door 12 maart 2011augustus 4th, 20202011

Groen legt het vooral af tegen bebouwing


Door Isolde van Overbeek

12 maart 2011

130 Bomen aan het Toepad, 189 bomen op de campus van de Erasmus Universiteit, 589 bomen in ‘Park’ Zestienhoven, 13 bomen aan de Slaghekstraat, 8 bomen aan de Adamshofstraat. Al deze bomen, 929 in totaal, moesten verdwijnen voor gebouwen. De bomen zijn niet ingepast in de plannen, ook al pleiten De Bomenridders daar al jarenlang voor.

De bezwaren die De Bomenridders hadden ingediend tegen de bomenkap voor een legercentrum aan het Toepad en voor een nieuw woningencomplex aan de Adamshofstraat, waartegen ook bewoners bezwaren hadden ingediend, waren nota bene gegrond verklaard door de algemene bezwaarschriftencommissie. Maar dit heeft het dagelijks bestuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk er niet van weerhouden om voorrang te geven aan stenen.

Het kwam De Bomenridders ter ore dat komende week (week 11) 65 bomen worden gekapt aan het Weena omdat ‘de bandenlijn verschuift’. Wij wisten hier niets van, omdat sinds de invoering van de omgevingsvergunning en de vernieuwde website van de gemeente Rotterdam kapvergunningen in deelgemeente Rotterdam Centrum niet meer te vinden zijn.

Aan de Corrie Hartonglaan zijn inmiddels 45 vleugelnoten omgezaagd omdat zij aan een wurgwortelprobleem zouden lijden. De Bomenridders hebben 10 exemplaren weten te redden. Uit een second opinion-onderzoek bleek dat er met de meeste bomen niets aan de hand was; slechts 11 werden als instabiel aangemerkt. Maar de deelgemeente Prins Alexander blijft volharden dat de bomen een risico vormen en heeft ze laten omzagen. Ook is men niet ingegaan op het verzoek van De Bomenridders om de bomen om te trekken in plaats van om te zagen. Omtrekken geeft meer inzicht in de zogenaamde wurgwortelproblematiek. Bovendien hadden de bomen, die geen krimp gaven bij een trekkracht vergelijkbaar met windkracht 10, kunnen blijven staan.

Met de bomen aan het Weena en de Corrie Hartonglaan komt het aantal gesneefde bomen op 1.039 stuks. In een maand tijd (van half februari tot half maart). Dat komt neer op 35 omgezaagde bomen per dag. Ook geldt dit getal voor slechts 5 deelgemeenten (de deelgemeenten Kralingen-Crooswijk, Overschie, Rotterdam Centrum, Prins Alexander en Feijenoord). Dat betekent dat het aantal van 1.039 bomen een ondergrens is; de hoeveelheid omgehakte bomen zal nog hoger liggen als alle 14 deelgemeenten in ogenschouw worden genomen.

In ieder geval zullen in de deelgemeente IJsselmonde nog 47 bomen eraan gaan voor de bouwplannen van ‘Hordijkerveld’. De bezwaartermijn voor de verleende rooivergunning loopt af op 16 maart. Of Stichting Natuurbescherming Vlinderstrik 27 bedreigde populieren aan de Bergschenhoekseweg heeft weten te redden, is afwachten. De stichting diende, zodra het kaptuig begin maart de zaag in de bomen zette, direct een verzoek in om een voorlopige voorziening bij de rechtbank.

De gemeente Rotterdam beroept zich graag op haar groene imago. De Bomenstructuurvisie en de wijziging van de APV om monumentale bomen beter te beschermen, zijn mooie voorbeelden van het streven om van Rotterdam een groenere stad te maken. De praktijk is echter weerbarstig. Bouwen blijft het winnen van bomen. Mensen met een groen hart leggen het af tegen de meedogenloze betonboeren.

Woensdag 23 maart is het weer Nationale Boomfeestdag. Vol vreugde planten met name kinderen nieuwe boompjes aan. Misschien is het een idee om op die dag ook even stil te staan bij al die bomen waarvoor het feest voorbij is.