Wat ooit een groene idylle was, ligt er nu als een desolate vlakte bij: de voormalige manegelocatie in de oksel van de Oude Kleiweg en de Overschiese Kleiweg. Met bulldozers zijn ruim 100 bomen en tientallen struiken vernietigd. Bewoners uitten hun woede over deze onbehouwen actie in een ingezonden brief in de Overschiese krant.

De Bomenridders pluizen de kapvergunningen uit, maar niets wijst op het plaatsvinden van deze catastrofe. Een medewerker van de werf Overschie meent bij hoog en bij laag dat er geen kapvergunning nodig was. Volgens hem stonden er geen kapvergunningplichtige bomen. De Bomenridders, die na een alarmerend e-mailbericht van een volkstuinbezitster de schade zijn komen opnemen, bestrijden dat. Een inventarisatie levert 70 bomen op met een stamomtrek van meer dan 50 cm. Hiervan hebben 21 bomen een stamomtrek van meer dan 100 cm.

Oude Kleiweg deelgemeente Overschie voor de kaalslag door het OBR De Bomenridders Rotterdam

Toen de voormalige manegelocatie aan de Oude Kleiweg in Overschie nog een groene oase was......

Kaalslag Oude Kleiweg 80 voormalige manegelocatie illegale kap OBR stichting De Bomenridders Rotterdam

... en nadat de bulldozers hebben huisgehouden...

De Bomenridders nemen contact op met de boswachter om aangifte te doen van illegale kap. Maar omdat het OBR (Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam) – een gemeentelijke dienst – eigenaar is van het terrein, worden wij doorverwezen naar het Regionale Milieuteam van de politie.

De werfmedewerker heeft ons laten weten dat het om particulier terrein gaat. Maar als het OBR eigenaar is, klopt dat niet. Er rammelt wel meer aan deze heikele kwestie. Zo is er een ontwerpbestemmingsplan, maar dat ligt pas medio 2011 ter inzage. Van een bouwvergunning – op deze plek moeten 14 twee-onder-een-kapwoningen verrijzen – is nog lang geen sprake. Waarom is het groen rondom de historische boerderij zo prematuur verwijderd? Bewoners en eigenaars van de volkstuinen van Volkstuinvereniging Eigen Hof vragen zich ook af waar deze 'ecocide' voor nodig was.

Nota bene staat in de randvoorwaarden voor de manegelocatie dat het uitgangspunt is om 'het introverte karakter van de locatie zo veel mogelijk in stand te houden door het handhaven van het groenscherm aan de noordzijde'. Enkele bomen zijn – godzijdank – blijven staan, maar andere bomen en alle struiken zijn verdwenen.

Verjaagd uit 'Park' Zestienhoven, waar het laatste restje groen stelselmatig om zeep wordt geholpen, zoeken (roof)vogels, vleermuizen, konijnen, egels en insecten een veilig heenkomen. Verdwaasd kijken zij naar de verwoeste locatie aan de Oude Kleiweg nummmero 80. Ook deze niche is van de kaart gevaagd…