Skip to main content

Bomen in Rotterdam hebben het niet gemakkelijk. Ze verdwijnen in groten getale voor asfalt, nieuwbouw, herinrichting en waterberging. Maar ze hebben ook het nodige te duchten van mensen die bomen maar als een last beschouwen. Want bomen geven zoveel troep, ze nemen licht weg, drukken met hun wortels de stoep op en er zitten van die vieze beestjes in. In de Van Lennepstraat in Delfshaven klaagt een handjevol bewoners al jaren over luizen. Daarom moeten 36 gezonde, volgroeide lindebomen, die ‘rotbomen’, omgezaagd worden. En het dagelijks bestuur laat zijn oren naar deze paar bewoners hangen, terwijl zij nog geen 2 procent van de straat vertegenwoordigen.

 

De Bomenridders hangbomen overlast Van Lennepstraat

Cartoon Sandra de Haan, www.sandradehaan.nl

Het dagelijks bestuur besloot in 2008 om de Van Lennepstraat opnieuw in te richten. Conform het Masterplan Spangen zijn groen en spelen belangrijke uitgangspunten. De Van Lennepstraat zou daarom meer ingericht worden als een plek waar het prettig is om te verblijven met speelruimte voor kinderen en minder parkeerplaatsen. Om budgettaire redenen werd de straat in twee fasen aangepakt. Het inrichtingsplan voor de Van Lennepstraat Noord – tussen de Spartastraat en de Bilderdijkstraat – was betrekkelijk snel vastgesteld. Het zuidelijke deel van de Van Lennepstraat – tussen de Bilderdijkstraat en de Rhijnvis Feithstraat – blijkt daarentegen een groot struikelblok.

Een klein groepje bewoners klaagt al jaren over de 36 lindebomen in de straat. Bij warm weer zitten er luizen op de bladeren die een plakkerig goedje afscheiden, zogeheten honingdauw. De bewoners balen dat hun auto daardoor gaat plakken. En de roetdauwschimmel, die zich tegoed doet aan het kleverige spul, zorgt ook nog eens voor een zwarte aanslag op de stoep en op auto’s. Bovendien zouden de bomen te groot zijn. Kortom: de ellende is niet te overzien en daarom moeten de gezonde en volgroeide linden maar weg.

Overlast door luizen is echter tijdelijk (alleen in de zomermaanden, van juni tot september) en weersafhankelijk. De insecten zijn actief bij warm weer. Lagere temperaturen en veel neerslag, waarvan deze zomer sprake was, remmen de ontwikkeling. Overigens wordt de meeste plak bij een malse regenbui weggewassen. De luizen kunnen ook worden weggespoeld door met een tuinslang tegen de onderkant van de bladeren te spuiten.

De Bomenridders, die tijdens de deelraadsvergadering op 1 december inspraken, noemden nog meer eenvoudige en boombesparende tips. Koop bijvoorbeeld een autohoes van Blokker à € 12,99. Want gezonde bomen kap je niet. Bomen leven tientallen – soms honderden – jaren en zijn al die tijd mooi en nuttig. Het voornemen van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Delfshaven om de bomen dan maar te kappen, staat nota bene haaks op de Bomenstructuurvisie, die op 8 april 2010 unaniem is aangenomen door de gemeenteraad. Bovendien is Delfshaven de meest versteende deelgemeente van Rotterdam, met slechts 7,6 m2 groen per inwoner.

Daarnaast is het je reinste kapitaalvernietiging om de gezonde bomen te kappen. De boomwaarde bedraagt zo’n € 4.000,- per linde. Tevens zijn er vele euro’s geïnvesteerd in het beteugelen van de luizenoverlast met lieveheersbeestjes en knoflookextract. Ook zijn de bomen op verzoek van de bewoners drastisch gesnoeid – wat de luizenplaag juist verergerde. Want als een tak weggehaald wordt, reageert de boom met het maken van nieuwe takken op de plek waar gesnoeid is. En luizen lusten wel pap van die smakelijke, sappige jonge twijgjes…

 

De Bomenridders Rotterdam luizen Van Lennepstraat lindebomen Delfshaven

Bladluizen