Oeps, foutje! Per ongeluk 26 bomen gekapt

Door 27 maart 2010november 27th, 20202010

In Overschie, een deelgemeente waar men het toch al niet zo nauw neemt met bomen, zijn op donderdag 18 maart ‘per abuis’ ‘iets meer bomen’ omgehakt dan de bedoeling was. Lilian van der Horst, deelraadslid voor D’66, heeft schriftelijke vragen gesteld aan de deelraadscommissie naar aanleiding van deze enorme blunder.

Broedseizoen
De bewoners en ondernemers in de omgeving van de Burgemeester Baumannlaan ontvingen rond half maart een brief van Gemeentewerken Rotterdam. Hierin lazen zij dat de deelgemeente Overschie een vergunning had verleend voor het rooien van 3 bomen op de kruising Burgemeester Baumannlaan/2e Hogebanweg en 1 boom ter hoogte van de Hoge Schie. Dit in verband met de aanleg van een rotonde. Het rooien zou medio maart, dus vóór het broedseizoen, gebeuren.

Op 18 maart (3 dagen nadat het broedseizoen was begonnen…) gaan er echter niet 4 maar 26 bomen tegen de vlakte. Oeps, foutje! De stommiteit wordt breed uitgemeten in de media. Gemeentewerken plant snel wat boompjes terug om het leed te verzachten. Maar deze sprieten halen het bij lange na niet bij de 21 kastanjebomen, de els, de esdoorn, de es, de meidoorn en de eik (met stamomtrekken variërend van 51 tot 160 cm) die ‘per abuis’ zijn omgezaagd.

Eerste fase
De gemeentelijke dienst stuurt ook snel weer een brief naar bewoners en ondernemers. “Vooruitlopend op de uitvoering van de eerste fase van het project (start september) zouden in eerste instantie vier bomen gerooid worden. Het kappen van 22 bomen stond in de planning voor 2011”, staat in de brief. “Vanwege de herinrichting van de Burgemeester Baumannlaan heeft de deelgemeente Overschie een vergunning afgegeven voor het kappen van 26 bomen.”

Dit klinkt allesbehalve logisch. Als 22 bomen pas in 2011 gekapt zullen worden, waarom vraagt Gemeentewerken dan al op 4 juni 2009 een kapvergunning aan voor 26 in plaats van 4 bomen? En waarom verleent het dagelijks bestuur van de deelgemeente Overschie ruim anderhalf jaar van tevoren een kapvergunning voor alle bomen? Als namelijk binnen één jaar na afgifte geen gebruik van een kapvergunning is gemaakt, kan het college haar intrekken (zie Artikel 4.4.7 van de APV).

Vies
Er zit duidelijk een (vies) luchtje aan deze zaak. Hopelijk weet deelraadslid Van der Horst antwoorden boven tafel te krijgen die de nodige helderheid verschaffen.

22 bomen te veel gekapt aan de burgemeester Baumannlaan in Overschie stichting De Bomenridders Rotterdam

Eén van de 22 te veel gekapte bomen aan de burgemeester Baumannlaan in Overschie.