Kaalslag in Spinozapark en Zuiderpark

Door 13 maart 2010augustus 1st, 20202010

Het Zuiderpark is bedoeld als groene long voor Rotterdam-Zuid. Maar in de afgelopen jaren zijn hier 10.000 bomen gekapt.

Met het oog op een groenere stad (sic!) en voor meer waterberging wilden de stad Rotterdam en de deelgemeente Charlois meer water aanleggen in het Zuiderpark. Ondanks de enorme maatschappelijke weerstand – stichting Natuurlijk Zuiderpark haalde 9.700 handtekeningen op in september 2003 – werd ‘de groene long’ grootschalig gereconstrueerd. In het hart van het park kwam 14 hectare water en er verdwenen 10.000 bomen. De operatie kostte circa 40 miljoen euro.

Ecologisch verantwoord
Groot was dan ook de verbazing – en vooral de verontwaardiging – bij De Bomenridders toen we vernamen dat er nog eens 103 bomen in het Zuiderpark moesten verdwijnen. Het ging ook nog eens om eiken en beuken: duurzame boomsoorten (langzame groeiers). Ditmaal moesten de bomen wijken voor een gemeentewerf. Maar het wordt wel ‘een ecologisch verantwoord gebouw’ (met zonnepanelen bijvoorbeeld) dat ‘mooi wordt ingepast in het bos’, aldus Wim Leussink, adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling bij de deelgemeente Charlois.

Maar in het Zuiderpark zijn al zo ontzettend veel bomen omgehakt! Het zou logischer zijn als men ervoor had gekozen om de werf op een kale (gras)vlakte aan te leggen – die zijn daar immers meer dan genoeg – en er meteen een heleboel bomen bij te planten.

Op vrijdag 5 maart 2010 waren de bomen omgehakt. Het bezwaarschrift van De Bomenridders zou niet binnen de zeswekentermijn zijn ingediend en werd daarom niet-ontvankelijk verklaard.

Spinozapark
Ook in het Spinozapark zijn bomen ingewisseld voor water. Hoe vaak De Bomenridders ook hebben laten weten (in de zienswijze, in het bezwaar, tijdens een inspraakreactie en in de pleitnota) dat bomen een waterbufferende werking hebben: het dagelijks bestuur veegde de argumenten van tafel en koos voor een twee keer zo groot wateroppervlak en 62 minder bomen. Het vers kaalgekapte park leek meer op een modderpoel dan op ‘het groene hart van Lombardijen’.

 

Kaalslag Pascalweg Spinoza'park' stichting De Bomenridders Rotterdam

Kaalslag aan de Pascalweg (Spinoza’park’)

Tijdens de hoorzitting, die plaatsvond nadat de bomen al omgezaagd waren, waren slechts twee bezwaarmakers aanwezig van het totale aantal van 29. Eén van de niet aanwezige bezwaarmakers liet later weten dat hij geen uitnodiging voor de hoorzitting had ontvangen van de deelgemeente IJsselmonde.