Skip to main content

Kaal in Kralingen

Door 17 maart 2010augustus 1st, 20202010

Door Isolde van Overbeek

13 maart 2010 – ‘Een uniek stuk natuurgebied’, dat is het Kralingse Bos volgens de website van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Dat is het ook. Ik wandel, fiets en rolschaats er graag. Er zijn ook mensen die graag willen wonen in het groen. Maar om dan te beginnen met het kappen van 24 bomen, zoals aan de Plaszoom is gebeurd, vindt stichting De Bomenridders op z’n minst curieus.

De Bomenridders dienden een bedenking en een bezwaar in, maar tevergeefs. De bezwaarschriftencommissie verklaarde het bezwaar ongegrond. Tegen een villa van € 2.000.000,- is duidelijk niet op te boksen.

Ook een monumentale status is geen garantie dat bomen gespaard blijven. Aan de Kralingseweg, niet ver van de Plaszoom vandaan, ligt het landgoed De Ypenhof. Dit voormalige buiten is in 1716 aangelegd als De Lindenhoff. Op deze locatie zouden 15 bomen moeten wijken voor de verbouwing van een huis.

De Ypenhof behoort tot een beschermd stadgezicht en – zoals al eerder gezegd – als mensen ervoor kiezen om in het groen te wonen, moeten zij zeker niet beginnen met het kappen van bomen: dat is de omgekeerde wereld. Stichting De Bomenridders diende daarom een bezwaar in tegen de verleende kapvergunning voor 15 bomen op dit perceel. En weer moesten wij bakzeil halen.

De aanblik van zowel de Plaszoom als de Kralingseweg stemmen droevig. Spoedig zullen de markante populieren voor het politiebureau aan de Veilingweg verdwijnen. Want ook het bezwaar dat De Bomenridders tegen deze verleende kapvergunning hadden ingediend, is door de het dagelijks bestuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk afgewezen. Er zal een supersonisch politiebureau verschijnen met veel glas, beton en staal. Want dat is kennelijk waar Kralingen-Crooswijk voor staat.

In Rotterdam en omgeving groeit de bebouwing sneller dan het nieuwe groen in de stad. Op die manier wordt steeds meer natuur in en om de stad opgeofferd – natuur die we zo hard nodig hebben in de verontreinigde regio Rijnmond. Want het is algemeen bekend dat voldoende groen van belang is voor onze gezondheid. Ook leveren groenstructuren een positieve bijdrage aan de leefomgeving en economie (Zie het proefschrift van Jolanda Maas (2009): ‘Vitamine G: Natuurlijke omgevingen – Gezonde omgevingen’). En laten we de dieren niet vergeten, die schuil- en broedplaatsen en vliegroutes nodig hebben.