Skip to main content

Bomen vernield bij huizensloop Gaffelstraat

Door 23 maart 2010november 27th, 20202010

Woonstad en Hofstede bv hebben geen enkel respect voor groen. Met grof geweld werden twee bomen vernield tijdens sloopwerkzaamheden aan de Gaffelstraat in het centrum.

Een bezorgde bewoner heeft in oktober 2009 al contact opgenomen met De Bomenridders omdat hij het ergste vreest voor de mooie, grote bomen in de achtertuinen van Gaffelstraat 70-88. Woonstad wil op die locatie nieuwe huizen bouwen. En de bewoner heeft al een paar keer eerder meegemaakt dat er zomaar bomen werden omgehakt in verband met renovatie of bouwwerkzaamheden.

Luciferhoutjes
De bewoner belt medio maart opnieuw. Hij vertelt dat men bezig is met het slopen van de huizen aan de Gaffelstraat en dat de bomen daarbij beschadigd worden. “Men had beloofd voorzichtig te zijn, maar dat gebeurt niet,” zegt hij. De Bomenridders gaan poolshoogte nemen en schrikken van de grofheid waarmee men op de locatie tekeer is gegaan. Twee bomen aan de achterzijde van de panden zijn als luciferhoutjes afgebroken. We kruipen door het puin en meten de stamomtrek van beide bomen op. De boom bij de gevel (een hemelboom) heeft een omtrek van circa 124 cm, de andere gesloopte boom (een esdoorn) heeft een omtrek van circa 107 cm.

Illegaal gekapt
Op internet is voor deze bomen geen verleende kapvergunning te vinden, terwijl Woonstad wel degelijk een kapvergunning had moeten aanvragen conform de Algemene Plaatselijke Verordening. Dat betekent dat de bomen illegaal zijn gekapt. Nou ja, gekapt… met bruut geweld vernield door de firma Hofstede bv! Dat pikken De Bomenridders niet, en zij gaan aangifte doen van illegale kap bij de politie. Die verwijst hen echter naar de gemeente. We nemen contact op met de werf Centrum. De beheerder Buitenruimte laat een BOA (Bevoegd Opsporingsambtenaar) een onderzoek instellen.

Boete
Wij vinden het onbegrijpelijk dat – indien het de intentie van Woonstad is geweest om de bomen te behouden – Woonstad geen enkele voorzorgsmaatregelen heeft getroffen om de bomen te beschermen. Sloopbedrijf Hofstede bv geeft al helemaal geen zier om bomen. Hopelijk krijgen beide instanties een forse boete, zodat ze de schaarse natuur in onze woonomgeving voortaan met respect zullen bejegenen.