Bomen planten met Billy de Boswachter

Door 17 maart 2010augustus 1st, 20202010

Door Isolde van Overbeek

17 maart 2010 – En clownesk figuur rent heen en weer op het Zijdewindeplein. Het is Billy de Boswachter, alias Billy de Bomendokter. Hij is speciaal uitgenodigd voor deze Boomfeestdag om leerlingen van de Van Asch Van Wijckschool te assisteren.

De kinderen van groep 7 mogen de plantgaten van de vers aangeplante bomen dichtmaken. Ook staan er plantschalen op het plein die de kinderen met viooltjes gaan verfraaien. Billy houdt goed in de gaten of de werkzaamheden correct worden uitgevoerd. Maar het liefst laat hij allerlei kunstjes zien, zoals met een schep die hij op zijn hoofd laat balanceren.

[[image:boomfeestdag_17_maart_2010_001.jpg:Billy de Boswachter:center:0]]

Sinds 1957 wordt ieder jaar de Boomfeestdag of Boomplantdag gevierd. Het doel is om kinderen van groep 7 (10-11 jaar) bewuster te maken van de waarde van bomen. Kinderen zijn de volwassenen van morgen. Als zij het belang van bomen in de omgeving inzien, zullen zij zich later ook inzetten voor een groene, leefbare wereld, is het idee van de Stichting Nationale Boomfeestdag.

Op het Zijdewindeplein stonden 14 kastanjebomen die gerooid moesten worden omdat ze besmet waren met de kastanjebloedingsziekte. Ter vervanging zijn 6 sierperen, afkomstig van de Botersloot, en 10 bomen uit het gemeentelijke bomendepot teruggeplant. Behoedzaam scheppen de kinderen het zand in de plantgaten. Ondertussen controleert Billy de conditie van de bomen met zijn stethoscoop.

De volgende opdracht aan de kinderen is om viooltjes in de plantschalen te planten. Dit doen zij zeer vakkundig en vol toewijding. Als de plantschalen zijn omgetoverd tot bloemenzeeën, begeleidt Billy de jonge tuinierders naar een tafel met limonade en chips. Ook krijgt iedereen een rugzakje met de tekst ‘I care for trees….. do you…..??’ Om 11:00 uur lopen de kinderen terug naar school. De bomendokter zwaait hen tevreden uit. Ze geven om bomen. Net als hij.