Skip to main content

MEI 10, 17 – De Ster van Kralingen: De gemeente laat niets van zich horen, ondanks dwangsom.

DE CONTOUREN VAN HET GEPLANDE MELANCHTHONCOLLEGE OP HET VREDENOORDPLEIN ZIJN AL ZICHTBAAR, TERWIJL DE OMGEVINGSVERGUNNING NOG NIET EENS IS AFGEGEVEN. DE BEWONERS WACHTEN AL MAANDEN OP ANTWOORD OP HUN BEZWAREN, MAAR DE GEMEENTE REAGEERT NIET. DE VREDENOORDERS VOELEN ZICH NIET SERIEUS GENOMEN.

Een blik op het Vredenoordplein leert dat de bouw van het Melanchthon College in volle voorbereiding is. De basisschool is afgebroken en de heipalen voor het nieuwe schoolgebouw gaan de grond in.

Speelruimte
De buurtbewoners zijn verbaasd, want de omgevingsvergunning is nog niet afgegeven en op hun officiële bezwaren is nog geen uitslag gekomen. Het is al sinds 2015 het gesprek in de buurt. Speelplekken gaan verdwijnen in de buurt, waar moeten de kinderen straks spelen?
Wethouder Eerdmans heeft in maart nog aangegeven dat ze op de hondenuitlaatstrook aan het water van de Vredenoordkade kunnen spelen.
Bewoner Julie Adams: “De gemeente is in anderhalf jaar nog niet in staat gebleken om ons te vertellen waar de parkeerplekken en de 200 fietsparkeerplekken komen die volgens de wettelijke normen ingetekend moeten worden bij de bouw van een middelbare school. Bij verschillende gelegenheden is dit gevraagd, bij de rechter, bij een hoorzitting in februari en bij commissie BWB in maart. Ook Jantje Beton wil graag deze plannen hebben, want als die plekken worden ingetekend krijgen we precies te zien hoe het zit met de speelruimte die overblijft.”

Troostfeestje?
De bewoners voelen zich aan de kant gezet. Zij hebben die tekeningen en de definitieve omgevingsvergunning nodig om naar de rechter te kunnen gaan, maar de gemeente houdt zich stil. Bewoner Hans van Soest: “Er lopen nu twee dwangsomregelingen tegen de gemeente. Omdat de termijn allang is verstreken moeten zij per dag dat het antwoord uitblijft 40 euro betalen. Wij kunnen dat goed gebruiken om alle onkosten te betalen en misschien blijft er nog wat over voor een troostfeestje. Maar die regeling is natuurlijk eigenlijk bedoeld om de gemeente te dwingen een antwoord te geven op vragen van burgers, maar het lijkt er op dat ze de belastingbetaler liever laten betalen. Wij houden ons aan alle termijnen, de bewoners hebben geprotesteerd, handtekeningen gezet, er is van alles georganiseerd, maar wethouder De Jonge is niet te spreken. We krijgen geen tekeningen, geen antwoord, er wordt zelfs niet gereageerd op mails. Het is een totale minachting van hun eigen regels en van de bewoners van Vredenoord. En ondertussen beginnen ze gewoon te bouwen.”

Voldongen feit?
Verschillende leden van de gemeenteraad en de gebiedscommissie, die het plein zelf zijn komen bekijken, staan achter de bewoners. Maar zonder antwoord of zonder definitieve vergunning lijkt er een patstelling te zijn. Julie Adams: “Wij begrijpen het niet. Heeft de gemeente de capaciteit niet, komen ze er niet uit, of zit er iets anders achter? Zet de wethouder er misschien op in dat de bouw al zo ver is dat een rechter dat een reden vindt om het proces niet meer te stoppen?”

Kinderen
De kinderen van Vredenoord maken zich ook zorgen over hun speelplek. Zij proberen nu met tekeningen en brieven een van hun favoriete bands naar Vredenoord te laten komen, om zo nog eens aandacht te proberen te krijgen. “Welke band blijft nog even geheim. Maar ze komen uit Rotterdam.”