Skip to main content

Bomenriddernieuws November 2009

Door 14 december 2009augustus 1st, 20202009

Wat is er veel nieuws om u te vertellen! De receptie van ons 12,5 jaar bestaan is een groot succes geworden. Veel donateurs hadden de moeite genomen ons te komen feliciteren, medewerkers van de verschillende werven in Rotterdam en ook de mensen uit andere steden die een bomenstichting hadden opgezet in hun stad, waren aanwezig. Ook diverse politici van zowel onze eigen deelgemeente als uit de Rotterdamse Gemeenteraad gaven door hun aanwezigheid ons feest meer glans.

Doordat ik ook nog de Erasmusspeld kreeg van wethouder Bolsius werd het voor mij een avond om nooit te vergeten. Aad van der Voorn maakte er, net als vele andere fotografen, prachtig foto’s van, voor in het archief.

In Hoogvliet blijven vier mensen actief; Leen v.d.Heuvel, Marjan Rijsdijk, Joke Piebenga en Jeanne van der Velden. In Rotterdam gaat de nieuwe voorzitter Isolde van Overbeek samen met vier bestuursleden aan de slag.

Toen we begonnen twaalf jaar geleden dachten we dat onze stichting tijdelijk nodig zou zijn, maar het wordt integendeel steeds meer werk. Daarom die veranderingen.

Oudeland gaat ook op de schop en daarom is een verandering van het bestemmingplan aangevraagd. Het gaat om de bouw van enkele appartementen en de bouw van zes vrijstaande woningen in het Marthapark. De ruimte voor de zes woningen, met tuin en parkeerplaats, gaat ten koste van het park. Het park is al niet zo groot omdat er in het verleden al ruimte ingenomen is voor de bouw van de Humanitasflats en voor het omheinen van de weiden voor de kinderboerderij.

Wij vinden het een slecht idee om woningen te willen bouwen in een park. Dit stukje groen hebben we hard nodig, alleen al, als groene buffer, voor de Aveling en de Laning.

De luchtkwaliteit rond de Aveling wordt heel erg vervuild door de files van het vele verkeer dat s’avonds naar de Spijkernisse rijdt.Ook wordt het park gebruikt door de mensen uit de drie Humanitasflats en de mensen die in het centrum wonen en hier met hun hond wandelen.

Voor zes vrijstaande woningen is er elders plaats genoeg.

Wij hebbeb daarom bezwaar gemaakt tegen de verandering van het bestemmingsplan en we zijn daarom al op een zitting geweest bij Proviciale Staten in Den Haag. In Januari horen hoe dat afloopt.

Onze nieuwe voorzitter is heel hard aan het werk gegaan in vooral IJsselmonde. Daar is een herstructurering aan de gang, net zoiets als in Hoogvliet, maar daar hebben ze nog niet begrepen dat zij ook kunnnen bouwen met behoud van het bestaande groen. Kapvergunningen voor duizenden bomen worden daar verleend. De portefeuillehouder geeft, in tegenstelling met de portefeuillehouder groen in Hoogvliet, weinig om bomen en heeft niet door dat er straks een heel stenig IJsselmonde overblijft.

Verleden week verzeilde onze voorzitter in een onverwachte en emotionele situatie:

Door de deelgemeente Prins Alexander loopt de A16. Langs de A16 staan populieren. Nu is er iets veranderd in de APV over kapvergunningen. Nieuw daarin is dat populieren en wilgen die als wegbeplanting zijn neergezet zonder vergunning gekapt mogen worden! Wij zijn het uiteraard niet eens met zo’n verandering in de APV maar helaas zonder de politiek kunnen we hieraan weinig veranderen. Gelukkig heeft nu Groenlinks vragen gesteld in de gemeenteraad. De bomen langs de A16 zijn eigendom van Rijkswaterstaat. Zij beweren dat de bomen door hun leeftijd van ca 50 jaar, gevaarlijk zijn en af en toe takken laten vallen.

Echter volgens de bewoners zijn de bomen ca dertig jaar oud, sommige van hen hebben de bomen zien planten. De deelgemeente zei er weinig aan te kunnen doen door die nieuwe APV Het gaat hier wel om 297 populieren!

Maar er staat ook in die APV dat populieren als wegbeplanting dan wel binnen tien meter van de weg af moeten staan en als ze verder weg staan ze geen wegbeplanting zijn. Dus ging onze voorzitter, samen met een boomdeskundige op pad, om de afstand van boom tot weg te meten. Meten is weten! Deze actie trok een aantal toeschouwers die allemaal toekeken en hoorden wat eraan de hand was. Na het meten en schouwen van de bomen op losse takken enz. vroeg een bewoonster of ze bij haar een kopje koffie wilden drinken. Ze waren nog maar net gezeten toen zij zwaar verkeer hoorden aankomen en machines aanzetten en in no time waren de eerste populieren omgehakt en verdwenen in de hakselmachine.

Grote consternatie van de omwonenden. Zij waren slecht geinformeerd en hoorden pas op 12 november dat de bomen op 23 november gerooid zouden worden en ze starten op 17 november met het rooien!

Onze voorzitter trachtte in gesprek te komen met de arbeiders die opdracht hadden de bomen te rooien. Zij wilde de kapvergunning zien, iets wat iedere burger kan vragen bij het rooien van bomen. Maar zei de voorman ,zij hadden geen kapvergunning nodig. Nu is het moeilijk converseren met iemand die oordoppen op heeft vanwege de herrie van aanstaande machines. Toch wilde onze voorzitter voorkomen dat de bomen gerooid werden. Ze ging dapper voor een bedreigde boom staan en belde naar de milieupolitie. Zij wist niet dat de uitvoerder dat ook al had gedaan naar de gewone politie om haar te laten verwijderen omdat ze in de weg stond. Toen de politie arriveerde was ze eerst erg blij, nu kon ze de zaak uitleggen. Maar ze werd niet erg beleefd aangehoord en ook niet geloofd met haar verhaal dat de bomen geen wegbeplanting waren omdat ze verder dan tien meter van de weg stonden. Gelukkig arriveerde er toen ook twee boswachters, die kenden die nieuwe regelgeving ook niet precies en stelden daarom voor om de directeur Gemeentewerken te bellen. Die gaf onze voorzitter gelijk en zei dat er wel degelijk een kapvergunning nodig was voor het kappen van deze 297 gezonde populieren.

Van opluchting en zenuwen lachte onze voorzitter breeduit, de bomen waren voorlopig gered, maar ze kreeg een standje van de politieagenten, ze mocht niet zo reageren!!!!

Wilt u Stichting de Bomenridder steunen voor het behoud van bomen in Rotterdam, wordt dan donateur.